nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

«L'art s'escolta a la Seu» llança un missatge fraternal i de pau al món

Acull demà la interpretació de la «Novena Simfonia» de Beethoven

P. GIMÉNEZ.Palma.
La catedral de Palma es tornarà a omplir de música gràcies a una nova edició, la vuitena, de L'art s'escolta a la Seu. El tradicional concert de Pasqua organitzat per la Fundació Turística i Cutural de les Illes Balears -Fundatur- i al qual són convidats els reis Joan Carles i Sofia, serà demà a les 19.30 hores.

En aquesta ocasió la Capella Mallorquina, dirigida per Josep Maria Moreno; l'Orquestra Clàssica de Mallorca; i els solistes Gloria Berón (soprano), Graciela Alperyn mezzosoprano), Marek Wojciechowski (baix) i Josep Ruiz (tenor) interpretaran la Simfonia núm. 9 en Re Menor op. 125 de Beethoven, la peça que el músic compongué inspirant-se en l'Oda a l'alegria del poeta Shiler i amb la qual es vol «oferir un missatge de pau».

Josep Maria Moreno, director de la Capella Mallorquina, explicà que l'obra triada en aquesta edició no és tan sols «una de les grans creacions de la història de la música», sinó que testimonia el geni de Beethoven, el qual «introduí per primera vegada les veus en una simfonia». És en el quart moviment, després d'uns cinquanta minuts de so instrumental, «creant una espècie de cantata que posa música a l'Oda a l'alegria, amb la qual corona l'obra», explicà el director.

Segons Moreno, la Simfonia núm. 9 és «una peça d'enorme dificultat per als músics de l'orquestra i també per als solistes». Si bé el director de la Capella precisà que la intervenció dels solistes és «breu», matisà que «la dificultat està en les tessitures descarnades de l'obra, que forcen a mantenir les veus en els registres més aguts». Segons declarà Moreno, mantenir aquests registres dóna una certa agressivitat al so, i això entra en contradicció amb el missatge de «fraternitat i amb la promesa d'un món millor» que subjeu en aquesta peça, molt adequada «després dels darrers esdeveniments», assenyalà.

Un cor de cent persones i més de 50 músics professionals acompanyaran les veus de la jove soprano Gloria Berón, «agraïda i pressionada per la responsabilitat» d'aquest concert; la mezzosoprano argentina Graciela Alperyn, que haurà de «suportar la musicalitat i l'harmonia del quartet; el baix Marek Wojciechowski i el tenor català Josep Ruiz.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris