nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Descobreixen a Terol l'húmer de dinosaure més gran d'Europa

L'os del sauròpode trobat al jaciment de Barrihonda fa 1,78 metres

Un equip de set paleontòlegs de la Fundació Conjunt Paleontològic de Terol Dinòpolis han trobat l'húmer més gran d'un dinosaure a Europa i possiblement del món. La troballa ha tingut lloc al jaciment de la localitat de Riodeva, anomenat Barrihonda, a dos quilòmetres del nucli urbà. L'os de l'avantbraç d'aquest sauròpode amida 1,78 metres.

El director de la Fundació, Luis Alcalá, durant la presentació d'aquesta troballa, va comentar: «Hem trobat l'os més gran d'Europa d'un dinosaure; l'húmer ronda els 1,80 metres de llargada i fins ara el més gran trobat al món feia 1,69 metres».

Això no obstant, s'ha d'assenyalar que la peça es va trencar durant la seva extracció, per la qual cosa la mida definitiva podria ser superior a 1,78 metres. Pel que fa a la grandària total del dinosaure al qual pertanyeria l'húmer, segons els paleontòlegs, seria d'entre 30 i 35 metres de longitud i 50 tones de pes.

L'animal formaria part del Cetràcic inferior, tindria entre 110-130 milions d'anys i era fitòfag, és a dir, només s'alimentava de bardisses i arbusts, perquè «en aquella època l'herba no existia», va explicar el paleontòleg.

L'expert va afegir que «sabem que hi ha un dinosaure semblant, el més gran del Cretàcic trobat a Egipte, l'húmer del qual fa 1,69 metres i 30 metres de longitud». El dinosaure trobat duplicaria l'Aragonosaurus trobat a la localitat de Galve, també a Terol, que té 18 metres de llarg, el més gran de l'Estat.

Segons els especialistes, la investigació tot just ha començat, ja que al jaciment de Barrihonda de Riodeva hi ha més restes d'ossos d'aquest animal i d'altres dinosaures. Alcalá va comentar que hi «ha més restes completes, no són ossos aïllats, a més de restes d'altres dinosaures. El que hem localitzat no està tot sol, hi ha carnívors, i a més no és l'únic jaciment de la localitat, així que estam en el punt inicial d'una investigació que suposarà un canvi en el desenvolupament dels estudis sobre dinosaures a l'Estat i a Europa».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris