muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

La Llonja estrenarà il·luminació exterior el Dia de les Illes Balears

La llum s'encendrà el 29 al ritme de música d'autors mallorquins

MARIANA DÍAZ.Palma.
A partir del pròxim diumenge, la llum realçarà l'exterior del gòtic de la Llonja. Poc abans que comenci el lliurament dels premis Ramon Llull i les Medalles d'Or de la Comunitat, devers les 19.30 h. s'estrenarà el nou enllumenat, un projecte dissenyat per l'enginyer José Pascual Tortella, de l'empresa mallorquina IDOM. Per aquesta ocasió tan especial, amb la qual se celebrarà el Dia de les Illes Balears, els llums s'aniran encenent al ritme de música d'autors mallorquins. Un microordinador controlarà el procés.

Aquest expert en il·luminació va comentar que quan es col·loquen llums exteriors en un edifici patrimonial «es tracta d'il·luminar, d'enlluernar; no hi ha unes normes, s'han d'aplicar el sentit comú i la forma en com interpretam el monument, cada enginyer té el seu estil». El seu es basa «en una il·luminació propera al monument de baix cap a dalt per ressaltar tots els detalls arquitectònics i es completa amb una de més allunyada que banya els murs».

Encantat d'haver estat elegit per aquesta tasca en un «edifici de característiques molt especials», Pascual Tortella assegura que «tot s'ha fet amb una especial atenció i respecte; no s'ha tocat la pedra, ni penjat res a les façanes perquè és un edifici molt important que no vam desitjar tocar, sinó respectar». I recolza aquesta afirmació assenyalant que per «trobar els punts de suport s'ha aprofitat una encletxa que s'havia obert fa anys». L'expert explica que ha optat per una llum «ni molt blanca ni molt groga, sinó una barreja entre 3.000 i 4.000 graus kelvin que dóna una tonalitat adequada per a aquest monument».

Al voltant de la Llonja s'han col·locat 16 projectors exteriors, 20 enterrats extensius, vuit enterrats intensius i tres de reduït angle per il·luminar les figures escultòriques. Quant a la música, s'han escollit fragments que van des del segle XIV fins al XX. «Algun procedeix de l'arxiu de Sant Felip Neri i a l'enregistrament he comptat amb l'ajuda de Mateu Picornell, de l'Auditòrium».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris