nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
15°

Mor als 76 anys d'edat el compositor i crític musical mallorquí Tomeu Poquet

Serà recordat per la seva àmplia trajectòria i per la seva dedicació al món de la música

P. GIMÉNEZ/N. ABAD.Palma.
El món de la música mallorquina es vesteix avui de dol per retre homenatge a un dels personatges que han donat més al camp de la creació de les Illes en aquest àmbit. El compositor i crític Tomeu Poquet finà ahir horabaixa a la seva casa de Palma, als 76 anys d'edat, després de patir una llarga malaltia.

Nascut a Muro l'any 1928 i crític musical durant una època a les pàgines de Baleares, serà recordat per la seva entrega i dedicació totals a aquesta art, després d'haver-s'hi iniciat amb els mestres en harmonia i en composició Miquel Segura i Bernat Julià, de manera respectiva.

Amb aquesta base excel·lent i amb el seu impuls, Tomeu Poquet dedicà una part de la seva vida a la fundació de les corals Miquel Tortell i Santa Pagesa (1988) i, anys més tard, de l'Orfeó Mayurqa (1991). Entre els anys 1986 i 1991, el compositor ocupà la presidència de la Federació de Corals de Mallorca.

Tot i això, la seva passió es movia més en l'àrea de la creació, un vessant que no fa gaire li reconegueren en l'àmbit internacional. L'Orquestra de Cambra Octour de France va estrenar enguany a París dues peces del mallorquí (Adagi i Octet), que en aquella ocasió especial rebé una gran ovació del públic que presenciava l'esdeveniment.

Però aquest no va ser sinó el colofó de tota una trajectòria. Entre les seves primeres composicions, en destaquen peces com l'Himne a la Parròquia de Muro, el seu poble natal, al qual també dedicà l'Himne al Mundial Muro 85; Missa Regina Pacis i Son son son, entre altres creacions que firmà Tomeu Poquet.

El crític compongué el 1998 eConcert número 1 per a piano i orquestra, l'única peça concebuda per a aquests instruments escrita per un autor mallorquí des del mestre Torrandell. L'estrena va ser al Teatre Principal de Palma, amb la interpretació del pianista Vicent Urbina i amb la col·laboració de l'Orquestra Simfònica de les Balears Ciutat de Palma.

Ja l'any 2000 va tenir lloc amb gran èxit l'estrena de la cantata per a cor i per a orquestra L'enamorada, el recital de la qual tingué com a escenari la Seu i va ser l'origen de la col·laboració entre l'artista i l'Octour de France.

Precisament amb aquest grup, Tomeu Poquet esperava materialitzar altres projectes en el futur. Així mateix, el compositor tenia previst entrar a l'estudi per enregistrar el material que havia d'integrar el seu tercer disc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris