algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Patrimoni Històric aprova declarar BIC les antigues «torres de Gumara»

Finalment, no s'avingué a fer extensiva la protecció a tot el conjunt del Temple

85760

Vista de la façana de l'edifici del Temple.

P.GIMENEZ.Palma.
La Comissió Insular d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric aprovà ahir amb cinc vots a favor, quatre en contra i 3 abstencions, incoar l'expedient de declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC), amb la categoria de monument, a favor de l'immoble del castell del Temple, que fou la porta interior de l'antiga almudaina de Gumara.

Tot i que la resolució fou aprovada per majoria, la proposta no va estar exempta de polèmica i divisió d'opinions al si de la comissió. Algunes de les parts, com havia succeït la setmana passada a la ponència tècnica, advocaven per fer extensiva la figura de protecció BIC a tot el conjunt del Temple al·legant que resten parts de l'original que haurien de ser objecte d'un tractament unitari.

Concretament, la part que defensava fer extensiva la declaració a tot el conjunt incloïa, a més de les torres de Gumara, la capella, els accessos i fragments de la murada adjacents, com també tenir en compte que en les seves proximitats s'hi troba l'hort del Convent de Sant Jeroni. Finalment, el Partit Popular i UM no s'avingueren en aquesta proposta, i la declaració queda restringida a la porta interior de l'antiga Almudaina.

Tot i això, l'aprovació de la incoació per tramitar l'expedient de BIC a l'immoble situat al carrer del Temple número 9 fa que les obres d'habitatge que s'estaven duent a terme a les torres -aturades ara per un problema de llicència-, queden suspeses i subjectes en aquesta declaració de Bé d'Interés Cultural. En aquest sentit, la incoació de l'expedient té unes prescripcions molt clares respecte dels criteris d'intervenció que s'hauran de seguir, consistents «a acceptar l'edifici tal i com estava abans de la intervenció (retornar l'estat actual amb reducció de volum) i conservar els elements singulars com també els arcs islàmics, accessos del pas de ronda, gòtics, merlets i sense perjudici de tot el que pugui sortir tant a la planta baixa com a la planta pis, i la part occidental».

Per aconseguir aquests objectius, l'acta dóna instruccions precises: «Suspendre la tramitació de llicències municipals de parcel·lació, d'edificació o d'enderrocament en la zona afectada per aquesta incoació, suspendre els efectes de les llicències ja concedides», i afegeix que «qualsevol obra que calgui realitzar en un immoble afectat per la tramitació haurà de ser prèviament autoritzada per la Comissió Insular».

Val a dir que l'edifici del Temple ja estava catalogat com a BIC i gaudeix de la màxima protecció. Així mateix, es troba inclòs en el Catàleg de Protecció d'Edificis i Elements d'Interès Històric, Artístic, Arquitectònic i Paisatgístic de Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris