muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:

L'Institut Ramon Llull acaba per enfrontar Govern i Generalitat

L'Executiu balear instà el català a rectificar en 48 hores el seu nou posicionament

59300

Imatge d'arxiu del moment en el qual es constituí l'Institut amb Antich i Pujol.


El Govern de les Illes Balears abandonarà l'Institut Ramon Llull en 48 hores si la Generalitat de Catalunya «no rectifica la seva política envers l'institut». El conseller de Cultura del Govern balear, Francesc Fiol, va respondre així a l'anunci de la Generalitat de recuperar per al Consorci Català per a la Promoció Exterior de Catalunya -Copec- les transferències que s'havien assignat a l'Institut.

El portaveu de la Generalitat, Joaquim Nadal, anuncià la recuperació d'aquestes competències «a l'espera que es desbloquegi» un acord amb l'Executiu de Jaume Matas per substituir el convergent Joan Maria Pujals al capdavant de l'organisme.

Fa dos mesos la Generalitat proposà la filòloga Aina Moll per ocupar aquest càrrec. El fet que el nom es filtràs als mitjans de comunicació abans d'haver-ne informat el Govern balear va ser el detonant d'una crisi institucional que ahir rebentà amb tota la seva força.

El conseller Fiol afirmà ahir que «és rotundament fals que nosaltres estiguem bloquejant res. Exigim que rectifiquin o en 48 hores abandonarem l'Institut i no en voldrem saber res. Són ells que filtraren un nom sense consens, i ara el president Matas està mirant de trobar una solució al conflicte».

Fiol explicà que Matas s'havia reunit amb Moll per parlar del tema i que «el Govern balear no és sospitós de res, fins i tot durant els nostres mandats li donàrem el premi Ramon Llull. No som sospitosos de res, és la Generalitat qui ho va fer malament. Són ells que han de rectificar perquè han volgut imposar-nos coses quan són decisions que s'han de prendre de comú acord».

«Som dos governs en igualtat de condicions i les decisions d'una entitat en coparticipació les hem de prendre entre tots dos». De tota manera, el conseller deixà la porta oberta a una solució no dràstica del conflicte «perquè si rectifiquen la situació es pot reconduir».

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la mallorquina Caterina Mieras, s'assabentà per Diari de Balears de les exigències i del termini posat per Francesc Fiol. Mieras digué que «és el Govern balear qui ha de reflexionar i normalitzar les relacions amb nosaltres».

La consellera explicà que «nosaltres volem que l'Institut Ramon Llull continuï i que sigui ampliat a València. Fa dos mesos que no podem fer feina pel tema del director, que nosaltres volíem resoldre aviat. A més, els estatuts ens donen els mateixos vots, però el pressupost és d'acord amb els habitants i nosaltres en posam el 80% i el Govern balear, la resta. Tenint en compte aquests tres supòsits, nosaltres proposàrem Aina Moll per substituir Pujals. Ho férem perquè és de les Illes, perquè va dirigir la política lingüística de Catalunya vuit anys amb CiU i perquè ha col·laborat amb el Govern balear del PP. És una persona amb un consens amplíssim i havíem pensat que era fàcilment acceptable pel Govern balear», afirmà Mieras.

«El Govern balear ha adduit manca de formes, no de fons, per no acceptar-la. No ens n'han fet ni tan sols cap contraproposta. Jo vaig anar a Mallorca per explicar les condicions de la filtració. Em demanaren una setmana de temps. Ha passat prou temps i ens han elegit per governar. Per això recuperam unes competències nostres, per poder tirar endavant els nostres programes. Supòs que demà -avui- els dos governs parlarem», va concloure la titular de Cultura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris