nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
16°

«Murtó» exigeix a Barceló parts iguals en la coautoria de les peces

Fonamenta la demanda en 6 articles de la Llei de propietat intel·lectual


La demanda interposada al Jutjat número 2 de Manacor pel ceramista Jeroni Ginard Murtó reclama a l'artista Miquel Barceló la coautoria de devers 350 obres realitzades al seu taller de can Murtó, Sa Teulera d'Artà. A més, s'exigeix la propietat intel·lectual compartida d'aquestes ceràmiques «pel sol fet de la seva creació conjunta».

La reclamació, defensada per l'advocat Nadal Vidal, remet a sis articles de la Llei de propietat intel·lectual de 1996, un dels quals és el número 7. Aquest disposa que «els drets sobre tota obra que sigui resultat unitari de la col·laboració de diversos autors, corresponen a tots ells».

Així, la part demandant considera que la titularitat dels drets de gairebé 350 peces de ceràmica correspondria, «per parts iguals indivises», a Miquel Barceló i a Jeroni Ginard Murtó. Això suposaria que tots dos haguessin de compartir, segons es desprèn de la demanda, la plena disposició i els drets d'explotació d'aquelles obres, com també la divulgació, la reproducció, la distribució o les decisions per a la seva modificació.

De la mateixa manera, se sol·licita que Miquel Barceló lliuri al ceramista una relació dels rendiments econòmics de les creacions que s'hagin pogut vendre fins ara i la meitat de la quantitat percebuda en aquest sentit. La reclamació afecta si fa no fa 350 obres executades entre els anys 1996 i 2000 a Sa Teulera. Es tracta de cranis, caps d'animals, plats, gerres i altres recipients amb motius marins, zoomòrfics o vegetals en relleu.

Una selecció d'aquestes creacions s'exposà a la mostra Miquel Barceló. Ceràmiques, al Museu d'Art Espanyol Contemporani, Fundació Joan March de Palma. Després es pogueren veure al Louvre, Palerm, a Barcelona i a Menorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris