algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

La Fira d'Arco 04 confirma els artistes balears al mercat de l'art contemporani

La marxa de les vendes a les vuit galeries de les Illes desferma l'optimisme general

61332

Galeristes i artistes posen amb Rogelio Araújo, Francesca Bennàssar i Pilar Ribal.

Paquita Giménez. Enviada especial a Madrid.
La bona marxa de les vendes a les vuit galeries que representen Balears a Arco 04, confirmaven la consolidació dels artistes de les Illes dins del mercat de l'art contemporani. Després de la festa i l'eufòria viscudes en la jornada inaugural de la 23a edició d'un «Arco absolutament mediterrani» com el definí Pep Pinya, l'ambient d'«optimisme» general que es respira en aquesta convocatòria es feia extensiu a les galeries de les Illes.

Ja amb un públic «de grans col·leccionistes» omplint el recinte, començaven les vendes serioses i les estratègiques converses «amb galeries estrangeres que fructifiquen en contractes i d'altres projectes», com explicà el director de Pelaires, que afirmà també que «no s'han de tenir complexos perquè Arco s'ha convertit en una de les millors fires del món».

En aquest sentit i malgrat la gran competència, -enguany la cita compta amb un total de 275 galeries-, la sèrie de fotografies de Susana Solano que presentava l'espai de la pollencina Maior il·lustrava ahir la portada de l'edició internacional d'El País. Entrevistada per TVE i Tele5, Jeronima Martínez afirmava exultant que «ha estat una entrada triomfal». «Molt contenta», la directora de Maior assenyalà que «realment tot va molt bé en un dels anys més forts que record». L'alegria de Martínez no era per a menys. Abans que la reina inauguràs oficialment la fira, Maior havia venut una escultura de Joan Cortés; a més, les obres d'Eva Lootz, Roland Fischer, Glòria Mas i Amador també havien trobat sortida i no és podia dir res més que «és un èxit».

Joan Guaita i Catalina Verdera (Van de Voort) coincidien en les «bones expectatives» de la convocatòria, derivades d'un ambient «de comprador que es deixa sentir a causa del bon moment econòmic», però segons Guaita «a l'estètica i al risc que desprèn tota aquesta quantitat d'obra reunida», a la qual contribuïa per primer cop l'Horrach Moyà. L'espai del jove galerista Joan Antoni Horrach havia venut ja l'espectacular flor de Susy Gómez i una fotografia de l'artista, entre d'altres peces.

El potent expositor de Ferran Cano presentava una notable activitat ja des de primeres hores del matí. Obres de Pep Guerrero, Martín i Sicilia i Cveto Marsic ja s'havien venut, tot i que el veterà galerista recordava que «la nostra funció no és tant la venda com la promoció dels artistes emergents, fer que el públic els accepti i els assumeixi». Però donat que «s'està consolidant un col·leccionisme amb molt d'interès per l'art contemporani», com assegurava Bernat Rabassa (Altair), la tarea d'introduir l'art dels artistes emergents gaudeix enguany d'una menor dificultat».

«Si continuam amb la mateixa proporció, aquest Arco significarà l'ascens definitiu de les vendes». Paco Espinosa, Santiago Picatoste i Mariano Mayol, ja havien provat les mels de l'èxit de la venda, gràcies al fet que l'Estat «està entrant en un context de mercat que es mereixia des de feia temps», afegí Fiol.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris