nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
13°

Alfred Bosch s'alça amb el Ramon Llull per «Les set aromes del món»

La novel·la de l'escriptor català està ambientada al segle XVIII

Sebastià Bennasar. Enviat especial a Barcelona.
El novel·lista català Alfred Bosch (Barcelona, 1961) s'erigí ahir en el flamant guanyador de la XXIV edició del premi de les Lletres Catalanes que atorga l'editorial Planeta. El veredicte es va donar a conèixer en el decurs d'un sopar multitudinari a l'hotel Joan Carles I de Barcelona, on es va reunir el més nodrit de la societat cultural catalana.

Bosch ha guanyat amb Les set aromes del món, una novel·la que té com a protagonista un comerciant de cafè del segle XVIII, que sent a les Antilles la història de F. Dufoy, el personatge que omplirà tota la novel·la a través de diverses metamorfosis. Bosch havia presentat la novel·la amb el títol de L'únic home bo i amb el pseudònim de Grace Dufoy.

Alfred Bosch s'emportarà així els 60.000 euros del guardó, el més ben dotat de les lletres catalanes. El novel·lista, la mare del qual és mallorquina, ja va guanyar el 1998 el premi Sant Jordi amb L'Atles furtiu, una novel·la que té com a protagonistes Jafudà Cresques, el famós cartògraf mallorquí i que indaga en la història dels jueus.

El jurat que va haver de prendre la decisió entre deu novel·les finalistes va estar format per David Castillo, Pere Gimferrer, Gabriel Oliver, Valentí Puig, Carles Pujol, Antoni Vilanova i Emili Rosales, i tots ells varen elogiar «la qualitat de la novel·la guanyadora».

El fet que la mare d'Alfred Bosch sigui mallorquina li ha valgut una gran estimació de cap a l'Illa. De fet, el darrer any va participar activament en un cicle de conferències organitzat pel Consell de Mallorca, en el decurs del qual va guiar els participants pels itineraris històrics de L'Atles Furtiu.

Durant aquesta visita, Bosch assegurava que no només «la meva mare és mallorquina», sinó que sentenciava «aquest és també el meu país, tot i que el tenia una mica idealitzat. El record de Mallorca per a mi és molt femení, molt emotiu», assegurava l'escriptor.

L'import del premi implica que l'editorial Planeta es queda amb els drets en exclusiva d'una primera edició de l'obra guanyadora amb un mínim de cinc mil exemplars i un màxim de 75.000 entre les edicions catalana i castellana. Planeta també podrà publicar la novel·la en altres idiomes.

Entre els guanyadors de les diferents edicions del premi hi ha els mallorquins Miquel Ferrà Martorell, Valentí Puig, Carme Riera, Maria de la Pau Janer i Baltasar Porcel, i el menorquí Pau Faner.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris