algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

El premi Nacional de Literatura Castillo-Puche mor als 84 anys

El pròxim novembre Tabla Rasa publicarà la seva novel·la pòstuma

L'escriptor i periodista José Luis Castillo-Puche Moreno (Iecla, Múrcia, 1919), en dues ocasions premi Nacional de Literatura i candidat quatre vegades a acadèmic de la Reial Acadèmia de la Llengua, va morir la matinada passada a Madrid a conseqüència d'una pneumònia. El literat estava ingressat en una clínica madrilenya des del 17 de gener passat.

Escriptor, periodista, professor universitari i gran amic d'Ernest Hemingway, a qui va dedicar els seus llibres Hemingway entre la vida y la muerte i Hemingway, in Spain, va conèixer a més a Azorín i Pío Baroja, que marcaren la seva carrera literària.

L'editorial Tabla Rasa publicarà el pròxim mes de novembre la novel·la pòstuma de Castillo-Puche. El president de l'editorial, Osman Vega, explicà que «aquesta novel·la es caracteritza per una indagació narrativa i bastant personal», i que la història es mou en un escenari de denúncia contra el món i el submón vaticans». Osman Vega destacà que aquesta obra «és una crítica de les noves tendències teològiques» i assenyalà que el llibre es converteix en la darrera visió «que ens ha llegat aquest agut escriptor».

Castillo-Puche compongué la seva primera novel·la el 1946, Sin camino, en la qual reflectia el fracàs de la seva vocació sacerdotal. Anteriorment, havia publicat entre altres Misión en Estanbu i Con la muerte al hombro, ambdós volums del 1954.

Com a periodista va ser redactor de Catolicismo y signo i col·laborador dels diaris ABC i Ya. A més, publicà entre altres El leproso y otras narraciones (1981) y Conocerás el poso de la nada. El 1984 intentà per tercer pic accedir a la RAE, però hi resultà elegit Julio Caro Baroja. Aquell mateix any va ser nomenat membre honorari de la Societat Hemingway.

Castillo-Puche es va introduir en el món cinematogràfic amb la realització d'un guió per a una pel·lícula sobre Hemingway i amb un serial per a la televisió, titulat Hemingway, fiesta y muerte. L'escriptor rebé nombrosos guardons com el premi Direcció General de Periodisme (1953), el premi Nacional de Literatura Miguel de Cervantes el 1958, i el 1982 per la novel·la Conocerás el poso de la nada.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris