algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
13°

«Te doy mis ojos» triomfa als premis Goya

La gala estigué marcada per la polèmica que alguns sectors han creat al voltant del film de Medem

La defensa de la llibertat d'expressió fou la consigna que marcà la gala dels XVIII premis Goya, en una vetlada en la qual va triomfar Te doy mis ojos, d'Icíar Bollaín, amb set Goya. Entre altres, els de millor pel·lícula, direcció, guió original i tres guardons d'interpretació: Luis Tosar, Laia Marull i Candela Penya.

Una de les sorpreses foren els cinc Goya tècnics per a La gran aventura de Mortadelo y Filemón, que la converteixen en una de les guanyadores, enfront de les perdedores Soldados de Salamina, només amb el Goya per a la millor fotografia, i Carmen que aconseguí el premi al millor disseny de vestuari. Aquest film optava a més guardons tècnics. El film de Julio Medem La pelota vasca, la piel contra la piedra, candidat al Goya com a millor documental, no l'aconseguí.

Un tema de l'immortal Gershwin en un escenari blanc amb aires de club decadent i una mica passat de moda, amb orquestra en directe i una repassada en imatges de les anteriors desset gales dels Goya, donà el sus.

La cerimònia, dirigida per Juan Luis Iborra i dedicada al cinema llatinoamericà fou presentada per Cayetana Guillén Cuervo i per Diego Luna. La ministra de Cultura, Pilar del Castillo, presidí l'entrega de premis.

Icíar Bollaín, en la seva primera pujada a l'escenari, per recollir el Goya destinat al millor guió original al costat d'Alicia Luna, aprofità l'avinentesa per recordar «les víctimes dels maltractaments, les d'una guerra injusta, les víctimes d'ETA». I afegí que «hi ha moltes formes de terrorisme, però només una de llibertat d'expressió».

Però el discurs més encès arribà amb Luís Tosar, Goya en l'apartat de millor interpretació masculina protagonista, i que després dels seus agraïments a l'Acadèmia i a la directora féu un esment del tema que, segons va dir, era eleit motiv de la nit, la llibertat d'expressió. «Està molt bé, però per a tots», i oferí el premi a Medem.

Laia Marull, Goya com a millor intèrpret protagonista femenina també per Te doy mis ojos, dedicà el guardó al seu personatge de dona maltractada. «Aquest premi és per al meu personatge, Pilar, i per a totes les Pilars que hi hagi. La realitat és més dura que la ficció».

La presidenta en funcions de l'Acadèmia, Mercè Sampietro, modificà el discurs previst, davant de la polèmica desfermada i assenyalà: «L'Acadèmia reitera, un pic més, la seva defensa inqüestionable de la llibertat d'expressió i el seu rebuig absolut de qualsevol forma de censura sobre l'obra de creació».

L'homenatge a les cinematografies llatinoamericanes quedà patent en les parelles d'actors que lliuraven els premis, formades per un intèrpret espanyol i un altre de llatí i amb figures com el cineasta mexicà González Iñarritu, o Cecilia Roth.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris