nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

La grip aviària ja es contagia entre humans

Dues germanes vietnamites podrien ser les primeres víctimes de la mutació del virus

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar ahir a Vietnam d'un possible primer cas de contagi de la grip del pollastre entre humans, que si es confirma podria afectar milions de persones, segons va advertir dies enrere l'organisme. El portaveu de l'OMS a Hanoi, Bob Deitz, va declarar que existeix la possibilitat que dues germanes vietnamites mortes per la denominada grip del pollastre poguessin haver estat contagiades per un altre germà finat per la mateixa malaltia.

Dissabte passat el primer ministre vietnamita, Phan Van Khai, va prohibir el transport d'aus a tot el país com a mesura per frenar la malaltia.

Tanmateix, l'OMS, que en línies generals es mostra satisfeta amb la política sanitària vietnamita, ha instat Hanoi que sacrifiqui els 200 milions de pollastres que componen la cabana avícola del país com a únic remei per acabar amb l'epidèmia. La mateixa OMS reconeix la dificultat d'aplicar tal mesura, tenint en compte que la majoria de les granges avícoles són explotacions familiars i la resistència dels grangers, a qui de moment no se'ls retribueix el valor dels pollastres sacrificats. Una altra dificultat afegida és que els sacrificis s'estan duent a terme sense els deguts equips de protecció i converteixen els grangers en el principal grup de risc.

«Els nostres equips són insuficients i incapaços d'evitar-nos el contagi, cosa que ens preocupa molt», va dir Huynh Van Thanh, un veterinari governamental.

Divendres passat, els mitjans estatals van informar que dos veterinaris dedicats a les tasques de sacrifici van ingressar amb signes de la malaltia en un hospital d'Ho Chi Minh.

El virus H5N1 es contreu pel contacte estret amb l'au malalta, però els experts sanitaris mantenen que la seva ingestió és segura si es cuina per sobre dels 70 graus centígrads.

Vietnam i Tailàndia, aquesta darrera amb dues víctimes mortals, són les dues úniques nacions en les quals s'ha transmès la malaltia als éssers humans.

Tailàndia, el quart exportador mundial de pollastre congelat, s'enfronta a més a la fallida del sector després de la suspensió de compres dels països de la Unió Europea i Japó, els seus principals clients.

Per altra banda, l'Organització Mundial de la Salut sospita d'un contagi de porcs a Vietnam, que segons els seus especialistes constitueix un lloc ideal perquè es mesclin els virus humà i aviari.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris