algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

L'«Opportunity» es posa a la superfície marciana per iniciar l'exploració

El vehicle explorador Opportunity va descendir ahir amb èxit de la nau que el va transportar a Mart i, una setmana després d'arribar al planeta vermell, les seves sis rodes es van posar sobre la superfície marciana, va informar la NASA.

Al contrari del que va ocórrer amb l'altre robot explorador, l'Spirit, l'operació es va desenvolupar sense errors, segons la primera fotografia enviada per l'Opportunity.

L'Spirit va tenir problemes per dur a terme aquest procés, perquè la seva principal via de descens va quedar bloquejada pels «coixins» de seguretat amb els quals la nau transportadora va esmorteir la seva caiguda en posar-se a Mart.

A la fotografia en blanc i negre, feta per la càmera de la part posterior de l'Opportunity, es pot veure la plataforma buida i les primeres empremtes deixades al terra per les rodes del robot.

Quan la instantània va aparèixer a la missió de control de Pasadena, els responsables del projecte esclataren en crits d'alegria i aplaudiments, ja que tenien la preocupació que es tornassin a repetir els problemes que va afrontar l'Spirit.

Encara que l'operació de descens de la plataforma només dura un parell de minuts i els robots només han de descendir uns pocs centímetres, els científics la consideren la més delicada.

A partir d'ara, el vehicle tot terreny començarà l'anàlisi del sòl marcià amb els seus instruments geològics i el seu laboratori ambulant.

L'Opportunity es va posar sobre un cràter de les planes Meridiani Planum el 24 de gener, on va confirmar la presència d'hematita grisa, un mineral amb alt contingut de ferro.

«Estam encara en el procés d'analitzar aquestes dades», va manifestar Ray Arvidson, un dels investigadors, en referir-se a les mostres que analitza l'espectròmetre tèrmic de l'Opportunity.

En aquests moments el vehicle robòtic es troba a escassa distància d'una elevació estratificada de roques que serà el primer objectiu dels seus estudis geològics.

«Aquest sortint ens proporcionarà una bona informació. Si és tan saborosa com creim, serem allà diverses setmanes», va manifestar Arvidson.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris