algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

La revista «Presència», premiada amb el guardó Tassis i Torrent

El dossier sobre soldats republicans morts a Gernika resultà vencedor


La revista setmanaPresència, que s'entrega cada diumenge amb Diari de Balears, fou guardonada el passat 23 de gener amb el premi Tassis i Torrent d'Articles Periodístics pel dossier Història d'un soldat, que es publicà en el seu número 1.620, corresponent a la setmana del 14 de març del 2003.

A l'article, elaborat en poc temps i basant-se en dades poc precises, l'equip encarregat de la investigació intentà concretar el nom i lloc d'origen d'alguns dels trenta-vuit soldats republicans enterrats a l'Hospital Penitenciari de Gernika durant la Guerra Civil espanyola. Es tracta d'un petit esbós de la història d'aquests homes que trobaren la mort lluny de les seves cases i famílies lluitant per la República.

Aquestes dades es feren públiques en una investigació realitzada per David Serrano, director del Centre d'Investigació de la Literatura Europea Concentraciònaria (CILEC), i per José Àngel Etxaniz i Vicente del Palacio Sánchez, del grup d'història Gernikazarra de Gernika.

L'equip de redacció el compongueren Anna Aguilar, Irene Casellas, Jordi Comellas, Paco Lechón, Pere Lobato, Mercè Miralles, Susanna Oliveira i Miquel Riera. Amb un treball elaborat en un temps rècord, aconseguiren parlar amb algunes de les famílies de les víctimes i en alguns casos els informaren, davant la seva trista desconeixença, de la terrible fi que patiren els seus familiars avantpassats.

En alguns casos, aquestes persones no sabien el que havia passat a aquests soldats, ni tan sols el patiment dels empresonats en condicions d'higiene i sanitat tan paupèrrimes que causaren la mort de 256 presoners republicans d'arreu de l'Estat.

En rebre el premi, Miquel Riera va aprofitar per destacar l'impecable treball en equip per aconseguir treure el dossier en tan pocs dies. Així mateix comentà les enormes dificultats a les quals s'havien enfrontat a causa de les poques dades de què disposaven i els múltiples errors, tant en els noms com en la toponímia dels pobles d'on eren els soldats, que hagueren de rectificar per arribar a unes dades corregides i autentificades. Així mateix, mostrà el seu agraïment al CILEC, a David Serrano i als historiadors bascos.

Per altra banda, Miquel Riera va voler agrair la predisposició de les famílies dels afectats a parlar amb l'equip de Presència, tot i la tristesa que provoca despertar records dolorosos de familiars perduts en una barbàrie que sacsejà el segle XX.

La revista fou premiada en el decurs de la nit dels Premis de la Comunicació de la Diputació de Barcelona.

Presència és la revista del cap de setmana de distints mitjans de comunicació en parla catalana: Diari de Balears, Ultima Hora de Menorca, El Punt, Segre, Regió 7, El 9 Nou, Diari d'Andorra, El 3 de Vuit i Diari de Sant Cugat. Amb més de 140.000 exemplars cada setmana al carrer, Presència arriba a una mitjana de més de 400.000 lectors.

En el seu dossier s'explica la història de Miquel Fiol Ribas, que amb la seva fotografia dóna la imatge de portada de Presència; Joan Timonet Collell, mort de tuberculosi; Josep Torrens Miró, que s'allistà d'amagat i la família del qual no en sabia res d'aleshores ençà; Ramiro Argelés Satesmases, de qui tampoc no se sabia on era enterrat; Pere Bové Santacana, el nínxol del qual els seus familiars mai no trobaren; Miquel Custey, Joan Estrada, Ramon Quintana i Pere Vila, de qui tampoc no se sabia res.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris