cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

La sonda europea descobreix aigua congelada en el pol sud de Mart

Aquesta troballa permet albergar esperances sobre l'existència de vida al planeta vermell

75416

Mars Express ha enviat a la Terra imatges que demostren la presència d'aigua congelada.

L'Agència Espacial Europea (AEE) anuncià ahir que la sonda Mars Express ha detectat aigua en forma de gel al pol sud de Mart. La troballa obre la possibilitat de trobar formes de vida al planeta vermell i confirma, amb instruments més precisos, les observacions de la Mars Odyssey el desembre de 2002, quan ja es detectà hidrogen es estat de gel al planeta.

«Hem identificat aigua en forma de gel al pol sud de Mart», anuncià exultant un dels responsables de la missió, Vittorino Formisano, en roda de premsa convocada per difondre els primers resultats científics de la missió a Darmstadt (Alemanya). Formisano explicà que les imatges captades pels sofisticats instruments indiquen, a més, que la distribució del diòxid carbònic en l'hemisferi sud i en l'hemisferi nord és dispar.

«Es tracta d'aigua en superfície i no està recoberta per gel de gas carbònic», precisà el científic de l'AEE Jean-Loup Bertaux, qui afegí que, això no obstant, de moment s'ignora la quantitat d'aigua detectada. Els experts de l'AEE no saben encara si el gel detectat és permanent o si s'evapora durant l'estiu marcià i es recondensa durant l'hivern. «Estam al final de l'estiu i com que encara hi ha gel al pol podem suposar que es tracta de gel permanent», indicà Bertaux.

La Mars Express va enviar els primers senyals a la Terra el 21 de gener, imatges que foren captades per una antena de 70 metres ubicada a Austràlia després de rebotar a la superfície del planeta vermell.

«Aquesta nova tècnica de mesurament permet detectar la composició química de l'atmosfera de Mart, ionosfera i superfície», afirmà Formisano. Entre les dades enviades a la Terra figuren imatges tridimensionals d'alta resolució, que permeten ser ampliades sense que perdin qualitat fins a una mida de 24 metres de llarg per 1'3 d'alt.

«Europa pot estar orgullosa d'aquesta missió. La Mars Express constitueix un èxit enorme per al programa espacial europeu», va dir la ministra alemanya d'Investigació, Edelgard Bulmahn, que es va desplaçar a Darsmstadt per assistir a la presentació dels primers resultats de la missió.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris