cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

La sonda «Spirit» troba minerals i misteris al terra del planeta Mart

Els indicis fan suposar que l'enginy es troba en el cràter d'un volcà

El vehicle explorador Spirit ha trobat un mineral que qüestiona la teoria que el seu punt de descens sobre Mart va ser el cràter d'un volcà que va fer erupció en temps remots, van revelar ahir científics de la NASA. El vehicle de sis rodes va utilitzar el seu braç robòtic per extreure una mostra de material marcià a la primera anàlisi a fons dels materials que composen la superfície del planeta vermell.

En aquella mostra va trobar minerals similars als que varen trobar en els punts de descens les sondes Viking i Mars Pathfinder, quan varen recórrer el terra marcià en les dècades dels 70 i els 90. L'anàlisi de la mostra lliurada per l'Spirit va ajudar a detectar la presència de silici, sofre, clor, calci, ferro i níquel, van dir els científics de la NASA.

A aquests elements es van afegir indicis d'olivina, una combinació de ferro, magnesi i silici que es cristal·litza a partir del magma volcànic, i sofreix una ràpida erosió en presència d'aigua. Steve Squyres, director d'investigacions del projecte d'exploració marciana al Laboratori de Propulsió de la NASA, a Pasadena (Califòrnia), va dir desconèixer l'origen del material.

En conferència de premsa, Squyres va assegurar no saber si aquell material està vinculat directament amb el cràter Gusev, on es troba la sonda, o va ser traslladat fins allà per les tempestes de pols que fuetegen la regió. «Passarà molt de temps perquè ho dilucidem però l'important és que tenim els instruments per fer-ho», va dir Squyres.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris