cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
22°

Picasso: el geni de l'art contemporani

Es Baluard apropa el visitant a l'univers de l'artista malagueny amb pintura, gravat i ceràmiques


Qualificat per molts dels experts com el màxim exponent de l'art del segle XX, la producció de Pablo Ruiz Picasso (Màlaga, 1881-França, 1973) es troba distribuïda als millors centres d'art del món. Essent així, el museu Es Baluard també ha desviat la seva atenció cap a la figura i el geni de l'artista per apropar als visitants l'univers plàstic del pintor a partir de tres de les nombroses facetes que Picasso desenvolupà al llarg de la seva vida: la pintura, el gravat i la ceràmica.

Pel que fa a l'obra plàstica de qui està considerat com l'iniciador del cubisme amb el seu famós quadre Les demoiselles d'Avignon (1907), el Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma Es Baluard compta per a l'exposició inaugural amb la pintura del 1972 Nu couché et homme à la guitarre (Nu tombat i home a la guitarra). Picasso va pintar aquest llenç, un oli damunt tela de 81x100 centímetres de dimensió, poc abans d'esdevenir la seva mort. Aquesta obra fou incorporada a la Col·lecció d'Art Serra en un moment en què la producció de l'artista assolia a les sales de subhastes més prestigioses fins al doble i el triple del seu preu de sortida.

La tela representa una figura aixecada, un doble autorretrat de Picasso, al qual l'artista apareix tocant la guitarra per a una dona que reposa nua damunt un llit. La seguretat al traç i la força del dibuix constaten el moment de maduresa i mestria de l'únic artista que mitjançant les seves grans dots per al color i la línia podia concebre complexos quadres a partir d'una pintura abstracta.

Destaca l'aparent frivolitat del tema que es representa en aquest quadre, que contrasta amb la personalitat compromesa de l'artista que signà El Guernica com a mostra de la seva connivença amb la República espanyola. A més, val a dir que a començaments del segle XX, el pintor havia sorprès el món amb els seus quadres de prostitutes, d'interiors, treballadors, captaires i nins malalts, temes aquests que en la coneguda com època blava de la seva producció es tornarien més radicals.

La destresa del pintor, arribà a dominar amb total mestria fins a cinc estils diferents, guanyant-se el reconeixement de representant de les avantguardes, explica en gran mesura el seu afany d'obrir-se a altres tècniques i experimentar amb diferents llenguatges expressius.

És per aquest motiu que el museu Es Baluard mostrarà un altre dels vessants artístics que Picasso va experimentar. La Col·lecció d'Art Serra ha dipositat al centre un conjunt de tres peces, del fons de Picasso amb el qual compta, que pertanyen a la Sèrie 156. Concebuda l'any 1970, es tracta d'una sèrie de gravats de caire eròtic, l'exposició dels quals va ser prohibida a la capital del Regne Unit als anys 70. Aquests gravats, concebuts a partir de la tècnica de l'aiguada, presenten un format de 43x36 centímetres cada un i són un bon exemple del domini de la tècnica que Picasso havia assolit al camp del gravat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris