nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
26°

Tintín revoluciona Bèlgica als 75 anys

Es commemora el naixement del popular periodista, que protagonitzà un total de 23 còmics

El llunyà 10 de gener de 1929 es va publicar la història Tintín al país dels Soviets. Han passat ja 75 anys des que va aparèixer el reporter més famós de la història del còmic i avui continua sent un negoci lucratiu. Bèlgica commemora amb orgull l'aniversari del seu més famós personatge, amb diverses exposicions i fins i tot amb una moneda de deu euros amb l'efígie de Tintín i el seu ca Milú.

El país se sent en deute amb un personatge les aventures del qual han estat traduïdes a 60 idiomes i han venut més de 200 milions d'exemplars a tot el món. I continua amb la mateixa força del primer dia. Firmes com Swatch i Coca-Cola han apostat per Tintín com la seva imatge comercial el 2004; el negoci continua tan actiu com el personatge.

«Tintín està avui més viu que mai», assegurà l'administrador de la societat Moulinsart S.A., Nick Rodwell. Moulinsart és la branca comercial creada pels hereus d'Hergé per promocionar i comercialitzar l'obra de l'artista i Rodwell és el marit de Fanny Rodwell, viuda de Georges Remi, més conegut com Hergé, «pare» del personatge. La prova està en les xifres de facturació de Moulinsart, que ascendeix a uns 15 o 16 milions d'euros anuals.

També ho demostra el principi d'acord assolit per la Fundació Hergé i Moulinsart amb Steven Spielberg per realitzar una adaptació cinematogràfica de les aventures del personatge. O la construcció d'un museu Hergé a Lovaina, una petita localitat universitària a uns 30 quilòmetres de Brussel·les, en ocasió del centenari del naixement del mític dibuixant.

«Enguany treballarem amb Swatch, Coca-Cola i Nokia», anuncià Rodwell. «Si aquestes firmes tenen ganes de fer feina amb Tintín això serà també un factor revaloritzant per a la seva imatge», va afegir.

Bèlgica expressa el valor sentimental que té Tintín per al país. A més d'un lloc preponderant al Museu del Còmic de Brussel·les, la capital belga acollirà fins al pròxim 30 de juny l'exposició Tintín i la ciutat, organitzada per la Fundació Hergé. S'organitzaran altres mostres similars a França, Regne Unit i Holanda. Des del 31 de març, Tintín serà el convidat d'honor al Museu Nacional de la Marina.

Però, a més, Tintín té l'honor de tenir la seva efígie en una moneda de plata commemorativa, que es presentà aquesta setmana. El personatge apareix al costat del seu ca Milú a la primera moneda d'aquest tipus que es fa a Bèlgica. «El còmic i Hergé van donar cartes de noblesa particulars a l'art belga», assegurà el ministre de Finances, Didier Reyders, en la presentació de la moneda.

Però no s'ha d'oblidar que el mitjà en el qual va néixer Tintín és el còmic. En la darrera dècada se n'han venut una mitjana de dos milions al món. Entre 1979 i 1983, data de la mort d'Hergé, es van assolir les quotes més altes de vendes d'àlbums i s'arribà als quatre milions.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris