lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

Palma dóna el sus al Sant Sebastià 2004

Una desfilada de colles de dimonis, agrupacions folklòriques i els Castellers de Mallorca obre les festes

73804

El fum i la pólvora, els grans protagonistes.

S.B./P.S./J.C. Palma.
Foc, fum, olor de pólvora i renou, molt de renou i música, molta de música. Amb aquests elements en abstracte, imaginació i ornaments de coloraines i també amb els elements més tradicionals del nostre folklore (pagesos i pageses vestits a l'ample, xeremiers, tamborinos i flabiols) es va conformar ahir la primera gran desfilada de les festes de Sant Sebastià 2004 i que serví per anunciar que la ciutat ja està en festes

Els carrers de Palma es varen omplir d'espectadors que varen voler presenciar aquest espectacle, tot i que la participació va variar molt depenent del lloc del recorregut, sent el carrer de Sant Miquel i la plaça de Cort els indrets on es va concentrar la major part de la gent.

A Cort la festa va començar de bon matí, a devers les onze, quan la guarda de xots, el llop i la seva banda varen animar els més matiners que s'havien desplaçat fins al centre neuràlgic de la ciutat. La seva participació va aconseguir que la gent s'ho passàs molt bé. El grup musical que els acompanyava era Wonderbrass, que va realitzar el seu tradicional repertori de dixieland i música alegrament aferradissa, que aconseguiren divertir el públic.

La desfilada del pregó va partir a la mateixa hora des de la plaça d'Espanya, amb unes certes dificultats organitzatives que feren que el cap, format pels tamborers de la sala, anàs molt separat de la resta de les formacions.

Els que millor s'ho passaven, sense cap mena de dubte, eren els infants que esperaven el pas dels dimonis amb uns ulls com a plats, tot i que algun es va espantar molt, quan els dimonions varen arribar fins a la seva cara i hi dansaren.

En el recorregut i a la plaça de Cort es varen poder veure els regidors de Ciutat, que mostraren en tot moment el seu bon humor i una riallera Catalina Cirer presidí els actes en el seu primer Sant Sebastià, acompanyada de les seves filles, que no es perderen detall del que passava a la plaça.

Al darrere dels tamborers de la Sala hi havia els gegants xeremiers i l'Associació de Xeremiers de Palma, el Copeo de Sineu, l'Escola de Ball de l'Assumpció, el Grup de Balls i Tonades de Mallorca, l'Escola de ball del Rafal Vell, els Balladors de Lluc, el Grup de ball mallorquí del centre cultural de s'Escorxador i l'Escola Municipal de Xeremiers de l'Ajuntament de Palma.

Darrere de tots aquests balladors i sonadors varen ser els diferents dimonis i animals mitològics els que varen dur el foc i fum fins a la plaça de Cort, prèvia desfilada per la ciutat. Així les coses, els dimonis de l'Escola de ball de l'Assumpció, els d'Aires de Pagesia, els de s'Estol Rafaler i el dimoni del Copeo de Sineu, varen ser els primers a entrar a plaça acompanyats després dels Capgrossos de l'Assumpció, els del Copeo de Sineu i la banda municipal de música.

Després va arribar un dels moments més esperats de grans i petits, l'arribada dels animals mitològics: la cucafera de l'Assumpció, la cucafera de l'Escola de Ball del Rafal Vell i el drac des Garrovers de Marratxí foren els primers, acompanyats dels grallers de Manacor, el voltor de Sa Granera, el lleó del Copeo de Sineu, la víbria de l'Assumpció, el corb de Son Nofre o el porc de Sa Granera. Espectacular a més no poder va ser l'espectacle pirotècnic a càrrec de la Marranxa d'Alaró i del corb negre, que varen omplir de pólvora l'ambient assolellat i festiu de Cort.

En aquesta processó també varen desfilar els dimonis infantils d'Alaró, els dimonis d'Albopàs, els cavallets de s'Estol Rafaler, l'esbart de dimonis del centre cultural de Campos i els dimonis petits de Santa Maria del Camí. I el que va resultar molt curiós és que una de les colles va estar tocant a ritme accelerat l'himne de la República, posat tant de moda darrerament en terres australianes.

Els Castellers de Mallorca varen ser els encarregats de tancar la desfilada i ho feren carregant un pilar de quatre des del carrer Colom i fent pujar l'enxaneta a la balconada de Cort gràcies a una faixa nudada, en un exercici que va ser el més ovacionat, de llarg, per part dels ciutadans. Cirer va obsequiar la valentia de l'infant i la dedicació de la colla de castellers fent-lo saludar des de la balconada de Cort.

Després del pregó de les festes realitzat per Agustín el Casta, hi va haver un moment per a l'art i es va entregar a Pep Toni Balaguer el diploma acreditatiu i el taló de 3.000 euros com a guanyador del premi de cartells de Sant Sebastià d'enguany. Palma ja està en festes, així ho va recordar Cirer després d'amollar un colom, ben escarrufada tota ella, des del cadafalc. Ara només resta que els ciutadans en gaudeixin molt.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris