nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
22°

Caterina Mieras: «El repte és posar la cultura a l'abast de tots i socialitzar-la»

La mallorquina és la nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya

93106

Caterina Mieras, al seu despatx, davant un quadre d'en Miquel Barceló.

C.DOMÈNEC.Barcelona.
La nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya pel PSC, Caterina Mieras, va néixer a Sant Joan el 1947. Va ser el nomenament sorpresa al govern tripartit que presideix Pasqual Maragall. Demana prudència i diàleg per aconseguir les metes polítiques.

-El càrrec de consellera provoca que totes les vostres decisions siguin ara analitzades i criticades. Com afrontau, a nivell personal, aquesta nova etapa de la vostra vida?
-Amb molta tranquil·litat. Quan vaig acceptar la responsabilitat de Cultura, sabia que era una Conselleria delicada perquè genera molta opinió i afecta sensibilitats i opinions molt diverses.

-Vós sou la segona persona mallorquina que dirigeix la Conselleria de Cultura. Antoni Maria Sbert ho va fer l'any 1936. En què s'ha començat a notar la vostra presència al càrrec?
-Crec que seria una ximpleria pensar que s'ha pogut notar en vuit dies. Segur que hi ha detalls de tracte que ara són diferents.

-Quines són les vostres iniciatives com a consellera de Cultura?
-L'estratègia consta de tres punts fonamentals: impulsar la comissió del Consell de la Cultura i d'Arts, realitzar un pla d'infraestructures culturals territorials i doblar el pressupost. Durant 23 anys s'ha realitzat una política molt centralista a Barcelona i poc equitativa amb el territori.

-Quina relació teniu amb el govern de Matas?
-El conseller de Cultura em telefonà i em felicità. No he parlat amb Matas però m'agradaria. Si no em crida, el cridaré jo. Entre altres coses, perquè tenim un organisme en comú que és l'Institut Ramon Llull, eina molt important per a la promoció de la cultura catalana.

-Quin és la vostra opinió sobre el nou panorama polític balear?
-No em toca parlar d'això. En un govern tripartit s'han de cercar complicitats que comencen amb la prudència encara que, la meva opinió personal, te la pots imaginar.

-Quin serà el paper de la Generalitat al Fòrum 2004?
-Desgraciadament, el tenc com una herència no positiva. La Generalitat ha intervingut poc en el Fòrum i ara és tard per reconduir aquesta política.

-Alguns intel·lectuals pensen que la cultura tendeix a convertir-se en un entreteniment superficial. Quin és el repte més urgent que pateix la cultura?
-Posar-la a l'abast de tots i socialitzar-la. La vinculació amb l'educació és clara. Es necessita dotar les persones de capacitat crítica i amb criteris propis per aconseguir més llibertat i autonomia.

-A la seva manera de veure, Catalunya dóna a Balears la importància que es mereix?
-El tripartit té una sensibilitat extraordinària per compartir la cultura dels pobles de parla catalana. Existeix un gran interès per part d'aquesta Conselleria cap a Balears, València i la franja aragonesa. El projecte de Maragall és l'aposta per una euroregió en la qual Barcelona té una vocació de centralitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris