nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

El Govern vol tancar la Llonja a partir d'abril per començar-ne la restauració

Les obres s'executarien en diverses fases i les principals patologies són les humitats

61876

La Llonja és un dels edificis més singulars del gòtic mallorquí.

JOANA NICOLAU.Palma.
La Conselleria de Cultura té previst començar a escometre enguany una primera part de la restauració de l'edifici de la Llonja de Palma. La directora general de Cultura, Catalina Sureda, explicà que «en clausurar-se l'exposició de Sirvent, tan sols se n'han previst dues més. Una del pintor Jim Bird i una altra, en col·laboració amb el Col·legi d'Arquitectes, d'homenatge a Enric Miralles. Aquesta darrera acabarà el mes d'abril».

Actualment la Conselleria està en converses amb el Ministeri de Foment per tal poder signar com abans millor el conveni que està pendent de fa anys. En base a aquest document, està prevista una inversió de dos milions i mig d'euros, a pagar en tres anys i a parts iguals entre Madrid i la Comunitat. La inversió del Ministeri està aprovada de l'any passat i es faria a càrrec de l'1 per cent cultural.

La restauració de l'edifici de Guillem Sagrera està pendent des de finals dels anys noranta. Les principals patologies són les humitats, derivades del mal estat de conservació de la coberta. La teulada, construïda el segle XVII, té un deficient sistema de desguàs, per la qual cosa serà necessari substituir-la.

Tot i que aquesta obra és la més urgent, l'any 1999 tècnics del Ministeri elaboraren un informe detallat sobre l'estat de conservació de l'edifici gòtic que tragué a llum que l'estructura s'aixeca sobre un subsòl irregular. Per aquest motiu, la façana que dóna a la mar s'aixeca sobre un terreny més dèbil i ha cedit una mica, la qual cosa ha danyat l'estructura i ha provocat alguns cruis i fissures. Tot i així, en el seu informe Foment considera que no hi ha perill de despreniment. L'informe detalla així mateix la necessitat d'escometre una neteja de la pedra, tant pel que fa a les restes de brutor ambiental com també de pintades.

La directora general explicà que les obres es duran a terme en diferents fases. «A causa de la quantitat de feina a fer-hi i la gran inversió econòmica que es necessita, segurament es farà en diversos anys», digué. En principi, d'acord amb l'estudi tècnic, a la primera fase s'havien de restaurar els murs i canviar la coberta. Aquest treball duria almanco un any de feina.

L'esborrany del conveni a signar entre ambdues administracions ja està redactat i tan sols manca cercar una data perquè pugui ser signat. Una vegada realitzat aquest tràmit, el Ministeri de Foment traurà a concurs les obres de restauració i es contractaran.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris