cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

La gran comunitat musulmana de Mallorca celebra la fi del dejuni

Més de vuit-centes persones es varen aplegar al Germans Escales

73622

Un moment de la pregària a Palma.

PERE BOTA.

TONI LIMONGI. Palma.
La comunitat musulmana de Mallorca va celebrar ahir el final del mes del Ramadà -un dels principis més importants respectats per la llei islàmica- en diversos actes multitudinaris per diferents punts de l'Illa.

A les nou menys quart del matí es reuniren al Poliesportiu Germans Escales de Son Gotleu de Palma unes vuit-centes persones per realitzar la pregària que acomiada, després d'un mes de dejuni, aquesta pràctica purificadora.

A primeres hores del matí es van congregar a la mesquita d'Inca, situada al carrer de Sant Francesc, centenars de persones per cantar les oracions que marquen l'inici de l'anomenada festa de l'Eid El Fitr, o «festa del dinar». Allà es va servir emeloui o emefrouk, fet de farina, sal i banyat amb oli.

Les comunitats musulmanes de Muro o sa Pobla també celebraren aquest important dia, a partir del qual ja es pot menjar amb normalitat. L'aparició de la lluna creixent al cel del Pròxim Orient marca per als musulmans de la regió el final del mes sagrat del dejuni Ramadà i l'inici d'aquesta celebració.

Dilluns va ser la darrera jornada després d'una trentena de llargs dies d'abstinència diürna total, consagrada a la purificació dels pecats i l'ajuda als més necessitats, tal com prescriu l'Alcorà, llibre sagrat dels musulmans.

Mitja hora abans dels resos, a les set i quart del matí, es va servir un berenar a Inca a base de te i una gran diversitat de dolços. A Palma també es va servir menjar de manera col·lectiva, sobretot dolços, que van ser consumits d'una forma distesa. A partir d'aquell moment, els musulmans es van retirar a casa per celebrar una menjada en família, un festeig que es podria comparar amb el dinar de Nadal cristià.

Abdellah Afkir, president de l'associació Assabre, explica que en aquest dia «es fan visites, es convida a menjar i tot transcorre en un ambient de cordialitat».

Durant el Ramadà no es podia menjar ni beure des de les cinc i mitja del matí fins a l'horabaixa. Després d'un mes de dejuni, la gent va poder a la fi fer-ho en horari diürn.

La mesquita de Palma presentava al migdia un aspecte reposat i tranquil. «És per nosaltres un dia festiu, en el qual molts musulmans no treballen si ho desitgen», assegura Jamila Laaroussi, mitjancera cultural a Muro nascuda a Marroc.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris