cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
24°

El primer tom de les obres completes de Francesc de Borja Moll, al carrer

Aplega les dues obres autobiogràfiques del filòleg i uns apèndixs inèdits fins ara

74620

Francesc de Borja Moll, doctor honoris causa.


El primer tom de les obres completes de Francesc de Borja Moll ja es pot trobar al carrer. L'editorial Moll acaba de publicar el volum on es poden trobar els escrits autobiogràfics: Els meus primers trenta anys i Els altres quaranta anys, dos llibres profusament il·lustrats.

Francesc Moll va explicar a Diari de Balears que la publicació de les obres completes del seu pare és «una manera de posar-les més a l'abast de la gent. Estaven exhaurides i molta de gent les volia consultar i ara serà molt més senzill».

Aquest volum inclou també tot un seguit d'apèndixs que fins ara havien restat inèdits i que havien de servir per confeccionar el tercer volum de les seves memòries, irònicament titulades «Els meus penúltims trenta anys i que mai no va arribar a enllestir.

Moll inicia així la publicació de les obres completes del filòleg, juntament a les d'Antoni Maria Alcover, per a les quals ja es preparen alguns materials i texts inèdits. L'edició d'aquest volum ha anat a cura de Pilar Perea. Els originals de les obres aplegades es varen publicar el 1970 i el 1975, mentre que els apèndixs es presenten per primera vegada.

El llibre encara no ha estat presentat en societat, ja que s'espera que es pugui fer en el marc del congrés que es dedicarà al filòleg nascut a Menorca. Pilar Perea i Germà Colón expliquen en la presentació del llibre que «el fet que les seves memòries, que abracen un període de vuitant-dos anys -el darrer document de l'apèndix és del 1985- iniciïn la sèrie d'obres completes no respon a l'atzar o a la improvisació. Es tracta d'uns materials autobiogràfics, escrits amb objectivitat i rigor que són un reflex tant del seu caràcter bonhomiós, treballador i tenaç com de l'entorn social i cultural que li tocà de viure; i constitueixen per aquest motiu un document històric de primer ordre, que esbossa les línies mestres dels temes que es desenvoluparan en els volums següents».

També asseguren que «molt sovint s'ha fet referència al binomi Alcover-Moll, no solament com a designació del diccionari del qual són autors, sinó com a unió de dues humanitats ben distintes, però alhora complementàries. Tot seria diferent en l'àmbit de la lingüística, de la lexicografia o de la filologia si no hagués existit Antoni Maria Alcover o si no hagués existit Francesc de Borja Moll; i també tot hauria estat molt diferent si les vides d'Alcover i de Moll no s'haguessin creuat en el moment oportú. És innegable que Alcover va influir sobre Moll, de manera que l'influx propicià que el seu deixeble desenvolupàs tota una sèrie d'habilitats i d'aprenentatges. Aquest fet contribuí de manera complementària que, a partir d'un pòsit de lingüista nat, el jove Moll adquirís una formació intel·lectual sòlida i es forjàs una personalitat psicològicament madura».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris