nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
22°

Una exposició fotogràfica mostra les passions de Lucien Clergue

Els retrats íntims de Picasso i la tauromàquia centren la mostra

JOAN CASTELLS Palma.
Les fotografies del francès Lucien Clergue son protagonistes de l'exposició que just s'ha inagurat a la galeria Blau de Palma. La mostra es presenta baix el títol «Picasso y otras pasiones» i en ella s'hi troba una selecció d'imatges on Picasso, les curses de braus, els cossos despullats, i les sobreimpresions d'imatges omplen l'ull de l'artista. Una selecció tal vegada complexe i inconnexe a priori, però que al visitar l'exhibició es compren amb facilitat i pren significat.

Lucien Clergue (Arles, 1934) inicià la seva carrera artística als 27 anys amb la publicació d'un llibre amb poemes de Paul Eluard il·lustrats amb dibuixos de Picasso. A partir d'aquí fou l'amistat amb el pintor malagueny la que el dugué a petició de Picasso a fotografiar-lo amb els seus amics i participant junts de l'afecció comu: les curses de braus. En aquestes, molt populars també a la regió francesa d'on és el fotógraf, és on es troba amb les estrelles del moment com Dominguin.

Així, a l'exposició hi trobam una mostra variada d'una primera època de la seva vida on les imatges de Picasso, envoltat d'amics il·lustres es mesclen amb fotografies de llum molt especial i els enfocaments més propers de torers i bous.

Per altra banda hi trobareu paisatges que evoquen cuadres dels pintors que més l'impresionen, una etapa marcada fortament per l'obra del fotògraf nord-america Edward Weston, a qui defineix com «el pare de la meva fotografia, les seves instantanees m'impresionaren molt, vaig tenir el plaer de coneixer els seus quatre fills i fins i tot tenc una de les seves fotos en la meva col·lecció particular, una d'un moix als que Weston era gran afeccionat».

Els nusos que retrata Clergue son part de l'equilibri que manté amb la recerca dels mites. Així, la figura del «Don Juan» es veu reflectida en el torero, i el seu costat oposat, la bellesa que el seductor ha de conquerir, en els cossos nusos femenins davant aigües tèrboles i agitades.

Per altra banda, destaquen tambe les exposicions multiples que ha realitzat Clergue. Una sèrie de fotografies on en base a pintures clàssiques es sobreposen imatges del món taurí i del cristianisme. Muntatges de gran precisió i bellesa on l'equilibri que encalça és assolit amb sorprenent facilitat. Imatges que avui en dia relacionaríem amb el món de la fotografia digital, de la que es sent llunyà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris