algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Andreu Martín espera que es doni un nou impuls a la novel·la negra

L'escriptor va rebre el premi Jaume Fuster a la seva trajectòria


Andreu Martín és un home feliç. Els seus companys de professió, els escriptors en llengua catalana, varen decidir dijous atorgar-li el III premi Memorial Jaume Fuster al reconeixement de tota una trajectòria i als seus treballs envers la novel·la negra, un gènere sobre el qual «ningú no en sap res en el nostre país».

Martín va parlar ahir amb Diari de Balears i assegurà que «el fet que el meu nom es lligui a través d'aquest premi amb el de Jaume Fuster m'omple de felicitat. Si escric novel·la policíaca és gràcies a ell i escric en català també és gràcies a ell».

L'escriptor català va explicar que «el dia de Sant Jordi de 1985 en Jaume Fuster em va proposar escriure en català. Jo ho feia en castellà i des d'aleshores em vaig passar a la nostra llengua. Va ser el meu guia. Després, quan dirigia la col·lecció La Negra, de la Magrana, va fer molt pel gènere policíac, per això és un orgull que el meu nom es vinculi al seu a través d'aquest premi».

Martín va aprofitar l'avinentesa per reivindicar la literatura de gènere. «Avui els gurús de la cultura, els que controlen, s'han oblidat i menyspreat la literatura policíaca, després del boom de fa uns deu anys. Es pensen que el fet que sigui fàcil de llegir implica que es fàcil d'escriure, quan és al contrari. Si ets un mal escriptor segur que escriuràs alguna cosa molt complicada de llegir. La facilitat de lectura fa que sigui devaluada tant pels mestres, que només fan llegir llibres complicats perquè si no no costa, com pels crítics. Estam vivint en una cultura de modes i booms i aquest és el problema».

L'escriptor va assegurar que «hi ha un estil de novel·la negra en català, completament contraposada a l'espanyol. Fins i tot un dels principals detectius, com és Pepe Carvallo, és català, amb una manera de fer molt d'aquí. Les primeres novel·les negres fetes a la Península foren les de Manuel de Pedrolo i Jaume Fuster. La nostra novel·la negra és més ortodoxa que la que es fa en altres bandes, i jo m'hi identifico molt».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris