muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

«Exploracions mútues» mostra la relació artística de Sophie Taeuber i Hans Arp

Sa Nostra acull, per primer cop a l'Estat, una exposició d'aquest matrimoni d'artistes

74788

Un dibuix dels «Dou dessin», treballs en comú de la parella.

IOLANDA PERICÀS. Palma.
El Centre de Cultura de Sa Nostra de Palma acull anit la inauguració de la mostra Exploracions mútues. Sophie Taeuber-Arp, Hans Arp, una exposició que mostra a través de les obres del matrimoni d'artistes els vincles, a nivell creatiu, que mantingueren els dos autors durant els anys que durà la seva relació. L'exposició, la primera de l'Estat espanyol que mostra obres de Taeuber i altres d'ambdós, romandrà en aquest espai de Palma fins el proper 19 d'abril.

Comissariada per Biel Amer i Brigitte Lucke, l'exposició recull una selecció de 98 peces, entre dibuixos, guaixos, tintes i escultures, procedents de la Fundació Hans Arp i Sophie Taeuber-Arp a Rolandesck. Les obres abracen únicament el període durant el qual els dos artistes mantingueren la seva relació, és a dir, des de 1916 -any en què es conegueren- fins el 1942, poc abans de la mort de Taeuber en un accident.

Segons explica Lucke, a banda de mostrar els vincles artístics que uneixen Taeuber i Arp, l'exposició també pretén «reivindicar la figura de la dona, el seu paper en el món de l'art, com a artista per ella mateixa, no com a, símplement, la parella d'un artista». En aquest sentit és important el paper d'Arp, perquè es tracta també «de reivindicar la seva obra, recolzant la de la seva dona».

Per Lucke també és molt significatiu el fet que els dos artistes realitzassin els seus treballs en comú, o juntament amb altres artistes de l'època. «Arp mai no tingué intenció de destacar com a artista en solitari, sinó que cercava en grup noves solucions en el món de l'art, inquietud que compartia amb la qui posteriorment es convertiria en la seva dona».

Segons Amer, «a nivell creatiu cadascú explorava el seu camp a la recerca d'aquestes solucions, però en un moment determinat coincidiren, en un mateix punt de partida, la seva preocupació per la línia, la geometria, els volums, les formes orgàniques». Fruit d'aquesta coincidència sorgeixen les seves primeres obres en comú, la primera de les quals data del 1919.

Les diferents sales que ocupa la mostra estan estructurades seguint cada un dels autors en solitari i la seva aportació comuna. Així, l'exposició s'obre amb aquesta primera obra feta a quatre mans i continua amb una primera sala dedicada a Taeuber, on es poden veure alguna de les seves creacions, en les que predomina el seu interès per les formes purament geomètriques i es poden apreciar alguns dels seus dissenys per a teles que finalment no es materialitzaren.

Les sales més grans de la mostra contrasten, enfrontant en una paret davant l'altra, les obres dels dos, on es veu, d'una banda l'interès d'Arp per les formes orgàniques i ovals i les línies geomètriques que centren les obres d'ella. Posteriorment es mostren algunes de les escultures dels dos i els relleus que Taeuber preparava per a Arp, a més dels Duo dessin, una de les darreres sèries en què els dos treballaren on, en uns dibuixos en blanc i negre, reprenen i uneixen les constants de les seves respectives obres.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris