algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Una expedició cercarà les restes d'un germà de Colom al Carib

Es vol determinar l'origen felanitxer del navegan

L'Associació Cultural Cristóbal Colón celebra enguany el 40è aniversari de la seva fundació, que tingué lloc el 1963 per part del duc de Veragua, Cristóbal Colón de Carvajal. Un dels actes inclosos en aquesta commemoració fou la reunió que el president de l'associació mantingué amb els socis mallorquins el passat divendres en un cèntric hotel de Palma. En el transcurs d'aquesta trobada el secretari general de l'associació, Gabriel Verd, explicà per primer cop el projecte que el grup durà a terme a la República Dominicana, juntament amb el doctor José Antonio Lorente, director del departament de Medicina Legal de la Universitat de Granada, el doctor Fernando Luna Calderón, director del Museu d'Història Natural de Santo Domingo i l'historiador dominicà Manuel Antonio García Arevalo.

L'associació defensa la tesi de l'origen mallorquí de Cristòfol Colom. Aquesta teoria postula que el descobridor nasqué a Felanitx el 1460, i era un fill natural del príncep de Viana, germà de part de pare del rei Ferran el Catòlic. Per poder demostrar aquesta teoria els investigadors necessiten comparar les dades genètics de Colom amb els seus dos germans, Diego i Bartolomé. Les restes del primer ja foren exhumades el passat 17 de setembre, mentre que les de Bartolomé encara no han estat trobades.

Aquest és el punt de partida del projecte. «Creim que les restes d'aquest germà de Colom foren enterrades al convent dels franciscans de Santo Domingo, ciutat que fundà ell el 1498 i on va morir el 1514», explica Verd. El problema per trobar aquestes restes és que el convent «es troba en runes i no s'han pogut localitzar». Per això es duran a terme una sèrie d'investigacions, «amb l'ajuda del georadar de la Universitat de Granada». Aquest aparell «radiografia el terra fins a una profundidat de set o vuit metres», amb la qual cosa no és necessari dur a terme cap tipus d'excavació prèvia. La primera expedició partirà cap a Santo Domingo el proper mes d'abril per dur a terme un primer estudi del terreny.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris