muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
12°

Balears ingressa 24 milions d'euros pels drets de successió de Bartomeu March

El pagament, després de mesos de negociacions, al final es farà tot en metàl·lic

66150

March disposava d'una gran biblioteca, part de la qual havia de servir per pagar els drets.

J.N./P.G.Palma.
La Comunitat Autònoma ingressarà uns 24 milions d'euros (4.000 milions de pessetes) del pagament dels drets de successió de l'herència de Bartomeu March Servera. Després d'un llarg procés de negociacions en el qual la família, acollint-se a la fórmula prevista per la Llei de patrimoni, volia liquidar un alt percentatge d'aquest tribut amb fons de la biblioteca del mecenes (mort el 1998), finalment els hereus han decidit liquidar el deute en metàl·lic.

L'acord arribà fa pocs dies i de manera sorpresiva, ja que la negociació sempre havia estat circumscrita a la Biblioteca i, concretament, al fons de llibres i publicacions que tinguessin interès pel seu valor afegit sobre qüestions de la cultura balear, com ara podia ser el cas d'arxius de la Corona d'Aragó.

Després d'estudiar el fons del bibliògraf, dipositat al Palau March de Madrid, la relació de volums que reunien els requisits establerts pel Govern (una part important de la col·lecció) feia viables les negociacions en aquest front.

Seguint els mateixos criteris que amb els hereus de Miró, es considerava la possibilitat de liquidar entre el 30 i el 40 per cent de l'impost amb obres d'art -en aquest cas l'expedient sols recollia fons bibliogràfics- i la resta, en doblers.

Això no obstant, el desembre passat, durant el procés de negociació, una de les parts implicades expressà el seu desig de liquidar la seva part en metàl·lic. Així va sorgir el problema que, en no estar dividit el fons bibliogràfic i ser propietat, llegat, de la família, la part que liquidava l'import amb doblers continuava tenint quota de propietat sobre una part dels llibres amb els quals es negociava.

Fou en aquest moment quan la Conselleria d'Hisenda sol·licità a la família que presentàs la relació dels llibres que corresponia a cada part, garantint que mantindria el seu compromís de negociació amb cada una de les parts implicades.

Finalment, la família ha realitzat un moviment de venda de patrimoni i ha liquidat en metàl·lic el dret de successió, doblers que seran desviats al pressupost de la Comunitat Autònoma per a la seva distribució.

Encara que s'especulava que aquests doblers podrien anar adreçats a distints projectes de caire cultural, aquesta serà una decisió que haurà de consensuar el Govern, ja que el dret de successions no és un impost finalista, com l'ecotaxa, que en el moment del seu ingrés té fixat el seu destí per a projectes i fins culturals.

Pel que fa a la biblioteca del col·leccionista amb la qual es negociava, una de les més valuoses d'Espanya (amb 17.000 volums, que inclouen peces dels segles XV i XVI), només els hereus tenen poder per decidir-ne el destí final del fons. Així les coses, amb aquest conveni es tanquen unes negociacions que han exigit més de mig any intens de dedicació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris