algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

La divulgació de la llengua centra les noves propostes de l'Any Moll

Cultura edita un CD amb els Quaderns de Camp d'Alcover i Moll

IOLANDA PERICÀS. Palma.
La Conselleria de Cultura del Govern balear, a través de la seva Direcció General de Política Lingüística, continua amb les activitats dedicades a la commemoració de l'Any Moll amb una sèrie de propostes que tenen com a element comú «la divugació del coneixement lingüístic», segons explicà Joan Melià, cap d'aquest departament.

En aquest cas es tracta d'«una tasca amb iniciatives múltiples», afirmà el conseller Damià Pons, que fan referència a «elements de caire lúdic que serveixen per pemetre un aprenentatge de la llengua», com és el cas del joc El Ferreret, creat per Carolina Rigo i Caterina Canyelles per afavorir l'ensenyament de la morfologia verbal; «uns opuscles divulgatius de diferents aspectes de la llengua», fent referència a la recopilació d'articles d'Aina MolLínia directa, dut a terme per Joan Ignasi Alomar, i «l'aprofitament de les noves tecnologies en un sentit científic i divulgatiu» pel que fa a l'edició del compacte amb els Quaderns de camp de mossèn Alcover i Francesc de Borja Moll, elaborat per Maria Pilar Perea.

Aquest darrer treball, iniciat l'any Alcover i acabat l'Any Moll, recupera tot el material que els dos lingüistes utilitzaren per elaborar posteriorment el seu Diccionari Català-Valencià-Balear. Segons Perea, la intenció de la informatització del llegat Alcover-Moll és «preservar, recuperar les imatges, transcriure i catalogar els continguts dels 65 quaderns fets per Alcover, Moll i els seus col·laboradors Joan Benejam i Jaume Sastre entre 1900 i 1923». La catalogació s'ha fet seguint cinc categories: fonètica, morfologia, sintaxi, lèxic i folklore, «per facilitar la recerca».

Així mateix, el CD inclou 4.000 imatges, entre les quals destaquen «els apunts sobre arquitectura». El fet de presentar-ho en suport infòrmatic permet, segons Perea, incloure-hi tot tipus de material, com «les anotacions, comentaris i itineraris que feren Alcover i Moll en la seva eixida filològica per recaptar informació per al diccionari».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris