algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Condoleezza Rice admet en públic que EUA romandrà a l'Iraq després de l'atac

La consellera diu que es tracta de «mantenir la unitat del país i evitar la violència»

La consellera del president dels Estats Units, Condoleezza Rice, va afirmar ahir diumenge a un diari governamental egipci que les forces dels Estats Units controlaran l'Iraq durant «un cert temps» després del seu «alliberament» del règim de Saddam Hussein.

«Pensam que quan l'Iraq sigui alliberat d'aquest terrible règim, el poble iraquià serà perfectament capaç de dirigir els seus assumptes, però en un moment donat, en especial durant el desenvolupament de les operacions militars, necessitarem restablir l'ordre i les forces militars dels Estats Units exerciran un paper de primer pla en això», va dir Rice.

«Estats Units i els seus aliats hauran de preservar durant un temps la seguretat, garantir que no hi haurà actes de violència, mantenir la unitat del país i verificar que els ajuts humanitaris arribin al poble iraquià», va agregar Rice, consellera del president George W. Bush per als assumptes de seguretat, en una entrevista al diari Al-Ahram.

Va descartar la instal·lació d'un govern militar i va subratllar que l'administració dels Estats Units «treballarà per instaurar una administració civil iraquiana« i té previst recórrer «a un grup (d'iraquians) que vindrien d'Estats Units per ajudar a dirigir els ministeris i fer possible que reprenguin les seves activitats».

«Tractarem de fer les coses amb base en l'existent a l'Iraq, en especial els organismes que no estan lligats al règim (...) per garantir la seguretat, l'ordre i lliurar les vitualles el més ràpidament possible i impedir l'esclat d'actes de violència intercomunitària», va afegir Rice.

Rice va reiterar que Els Estats Units conduiran les operacions en cas de guerra i que hi «haurà contribucions d'altres països que vulguin pertànyer a la coalició, però no esperam que Israel participi en les operacions militars».

Va indicar que els EUA «obriran una finestra diplomàtica en les pròximes setmanes» respecte a l'Iraq, encara que Washington vol desfer-se de Saddam Hussein, al qual va comparar «a Stalin».

«Saddam Hussein va respondre que ell no vol desarmar-se de manera voluntària i la pregunta és: permetrem que continuï enganant el món i amenaçant-lo d'aquesta forma? Orient Mitjà mereix una cosa millor que això» va concloure.

«Respecte al polític, s'ha de tenir en compte el fet que Saddam governa Iraq des de fa 30 anys i que s'ha de donar temps per permetre l'emergència de dirigents polítics», va dir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris