nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

«L'obra El Cafè de la Marina és una caricatura del nord de Catalunya»

El mallorquí Rafel Duran estrenà el text de Sagarra al Teatre Nacional

C.DOMENEC.Barcelona.
La Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya va acollir dijous l'estrena d'El Cafè de la Marina, l'obra del director mallorquí Rafel Duran basada en el text original del poeta, periodista i dramaturg Josep Maria Sagarra.

Aquesta ha estat la primera vegada que el llorencí representa una de les seves obres al Teatre Nacional de Catalunya, institució que es va posar en contacte amb Duran per realitzar el muntatge.

El paisatge de fons del text és la duresa del món dels pescadors però la vertadera història és la relació d'abús de poder entre un pare i la seva filla en un ambient hostil.

Pel director, El Cafè de la Marina és «una caricatura de la Catalunya-Nord que es va convertint en francesa», explica el mallorquí, que afegeix que a l'obra s'ofereix una «visió molt catalana en la manera d'entendre la importància dels diners».

Rafel Duran ha volgut realitzar en la seva interpretació de la història de Sagarra «una lectura més amarga del que en principi el text sembla» i, per tal d'aconseguir-ho, ha situat l'acció a finals dels anys 20 i a començaments dels anys 30 que és quan la peça va ser escrita.

Malgrat que retrata un món masclista en el qual la dona es presenta resignada i submisa, Duran va demanar a les seves actrius que «des del silenci de l'obra reivindicassin el seu feminisme», va matisar.

El muntatge de Duran té un estudi previ del català dels anys 30 que denota la importància del vocabulari en la història. El director va explicar que «la tradició de transmetre el català de pares a fills es va acabar en els anys 50 quan es va començar a ensenyar a l'escola. Aquest fet va provocar una manera molt curiosa de parlar que s'escolta a l'obra». La versió de Duran pretén comunicar que l'«argument que s'explica damunt l'escenari no està tan lluny de nosaltres com podria semblar» i que malgrat que «els valors d'aquella època han caducat i ja no serveixen, encara existeix gent que viu situacions similars i no té recursos per superar-les».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris