algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Sóller explicarà el fenomen industrial de les Balears des de sa Fàbrica Nova

El futur museu de la indústria ja té l'avantprojecte que n'especifica tots els continguts

86782

Sa Fàbrica Nova fou cedida per la família Oliver al municipi per a tal efecte.

JOANA NICOLAU.Palma.
L'any que ve començaran les obres de recuperació de sa Fàbrica Nova de Sóller per a la seva obertura com a museu de la indústria, centre cultural i centre de documentació i investigació del patrimoni industrial de les Balears. A hores d'ara, segons el regidor de Cultura, Guillem Bernat, falta molt poc per aprovar la fundació que regirà el museu. Hi tindran participació el Govern, l'Ajuntament i la família Oliver i tot just constituïda començaran les obres.

Segons l'avantprojecte de museu, la importància de la Fàbrica Nova és que constitueix un dels exemples més clars del patrimoni industrial balear. I el fet de ser una de les fàbriques més ben conservades de Mallorca permet utilitzar-la per conèixer tot el procés tèxtil de l'època industrial de Mallorca. La restitució dels volums espacials i de la maquinària que s'hi conservava obriran un discurs museogràfic interpretatiu, de significació rellevant per comprendre la funcionalitat de les estructures, les formes de producció i les condicions de feina de manera global i extensiva a totes les Balears.

Així, s'hi presentaran des dels inicis de la industrialització a les Illes i els factors que l'afavoriren, fins al desenvolupament industrial i els principals sectors que s'hi impulsaren, fent referència explícita als alimentaris, al sector saboner, al metal·lúrgic, al de la pell i principalment al tèxtil; com també al sorgiment de la mà d'obra barata i a les mesures que prenien els treballadors davant de les dificultats, la crisi... L'avantprojecte de museu, realitzat per la Conselleria d'Economia i Indústria, també dedica una atenció especial a la indústria tèxtil de Sóller. Els petits tallers artesanals, les primeres fàbriques, la comercialització de productes amb l'exterior, les repercussions econòmiques a la vila fins a la creació del Banc de Sóller, la posada en marxa del ferrocarril... seran alguns dels eixos a través dels quals s'evidenciarà l'evolució d'aquesta ciutat. Com també l'explicació que mostrarà passa per passa els processos de creació de les teles.

El museu inclourà una mostra permanent i un espai per a exposicions temporals. A més, s'hi habilitarà una aula taller per als escolars i per als col·lectius interessats a dur-hi a terme activitats, i una sala polivalent per al municipi... Una biblioteca i un arxiu documental completen, a grans trets, la distribució d'aquest espai. Per a les explicacions, s'han previst des de materials audiovisuals fins a jocs interactius, plafons explicatius...

Finalment, l'avantprojecte, dirigit per Jordi Pardo, comprèn la redacció d'un pla de patrocini per a les empreses interessades a realitzar promocions i campanyes de publicitat entre els visitants, i altres aspectes com els drets d'utilització del museu. Els interessats hauran de fer, d'acord amb les diferents categories, unes aportacions mínimes que van de 6.000 a 60.000 euros cada dos anys.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris