algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:
14°

Les Caputxines poden recuperar el seu patrimoni gràcies al betlem

Augmenten les iniciatives per preservar peces històriques

M.DÍAZ. Palma.
El betlem monumental de les Caputxines no només resulta destacable pel seu valor històric i artístic, sinó que aquest conjunt barroc s'ha convertit en motor d'un projecte de restauració i inventariat del patrimoni del monestir que arriba a la seva màxima plenitud durant aquestes festes, amb la seva exposició anual.

El naixement, que les monges han anat emmarcant durant segles en una escenografia peculiar, s'exhibeix devora l'exposició Un llegat humà per a ús diví. Ornaments litúrgics del monestir de la Puríssima Concepció. Aviat, el convent formarà part d'un circuit de visites promogut pel Govern.

Des de 1996, quan el betlem monumental s'exposà per primer pic al públic, juntament amb una col·lecció de betlems de vitrina, les Caputxines s'han convertit en una cita ineludible del Nadal, «amb un públic fidel que agraeix contemplar un patrimoni que normalment no està a la vista», comenta Jaume Llabrés, que amb Aina Pascual coordina aquest projecte.

La tenacitat d'ambdós historiadors de l'art, la bona disposició de les monges, l'entrada-donatiu que es paga per accedir a l'exposició i les subvencions d'institucions públiques i empreses privades (Govern, Consell de Mallorca, Ajuntament de Palma, Gesa, Rotaris i Fundació Sa Nostra) han permès restaurar peces històriques del convent, editar catàlegs encarregats a experts de diverses especialitats, salvaguardar el patrimoni mobiliari, artístic i etnològic, i anar adequant unes sales d'accés independent que acullen les exposicions.

Quan Pascual i Llabrés entraren en contacte amb la comunitat religiosa, les monges ja no muntaven aquest magnífic betlem monumental, que és Bé d'Interès Cultural.

Des de llavors, s'ha exposat anualment completat amb mostres de joieria, ceràmica, imatges de fang, mobles per a imatges, capelletes i campanes «per oferir un major atractiu als visitants», apunta Llabrés.

Només en un any, en el qual les subvencions van ser més aviat fluixes, les Caputxines no pogueren treure el seu patrimoni juntament amb el betlem. «Però ens deixaren una col·lecció privada de juguetes antigues i continuà la tradició», afegí Jaume Llabrés.

En aquesta edició, es pot veure el patrimoni tèxtil del convent -conservat en perfectes condicions-, confeccionat per les monges a partir dels teixits de gran qualitat que els regalava la noblesa. «Les teles provenien de vestits que elles convertien en ornaments litúrgics».

Ara tot aquest llegat es pot visitar al convent de les Caputuxines fins el proper 9 de gener.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris