nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Gall reedita l'obra de l'escriptor Joan Guasp «Teatre de la Transició»

Fa prop de vint anys Joan Guasp va publicar Tructeatre. Vint anys després, l'editorial El Gall, dins de la seva col·lecció Llibres del món i de la bolla ha reeditat l'obra amb el títol de Teatre de Transició. «Està reescrita, corregida i ampliada però sense canvis essencials», va comentar Guasp. El llibre inclou tres peces, dues de les quals canvien de nom. D'aquesta manera, Ses vacacions de do, Tòfo s'anomena Alta Temperatura i Na Tinons, Moscards i Bimbolles. «Els nous títols s'adeqüen més al contingut». Precisament, la companyia Jutipiri representa avui a la Llar d'Ancians Alta temperatura.

L'obra està lligada a dues transicions. La primera se centra en el camp polític, ja que es va escriure «entre 1979 i 1983, un moment de problemàtica sociopolítica a Mallorca». La segona, a un canvi de l'escriptor. «En aquell moment, vaig deixar de costat el teatre més regional per endinsar-me en el de l'absurd». Es tractava d'«un intent per elevar el nivell qualitatiu», d'«internacionalitzar el teatre». El llibre, tanmateix, ja recull el tret més característic de l'autor: «el sarcasme i la ironia».

Les històries narren «la dependència del centralisme afegit al fet perifèric illenc». «Pot veure's la transició d'un poder central a una obertura en tots els sentits». Una obertura que, encara avui, «no s'ha definit del tot». Guasp es trobava en els inicis de la seva aventura com escriptor teatral. «Volia explicar coses que la narrativa no em permetia», va explicar l'autor. Aquest va ser el principi de la seva relació amb l'escena.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris