algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
15°

TV3 emet demà el gran «Viatge de Paraules» d'Alcover i Moll

Demà a les 21.30 hores a TV3 s'emetrà el documental de la productora mallorquina La Periférica en què es rememora l'apassionant aventura de mossèn Alcover i Francesc de Borja Moll per elaborar el Diccionari català-valencià-balear.

Amb el títol de Viatge de Paraules, aquesta emissió suposa el punt de partida de la col·laboració signada el mes de setembre entre la direcció de la cadena televisiva i la Vicepresidència del Govern de les Illes per a la difusió de materials audiovisuals creats a les Balears. Joan Oliver, director de TV3, assistí a la presentació del documental i destacà la «gran qualitat» de la cinta. Una característica per la qual optaren a emetre"la en substitució dels habituals Trenta minuts i a una hora de màxima audiència. Aproximadament un milió de persones.

El treball recrea el procés d'elaboració del Diccionari i se centra en especial en els viatges que el mossèn i el seu ajudant filòleg realitzaren per tots els territoris de parla catalana amb aquesta intenció. Viatge de paraules recorre amb ulls del segle XXI alguns dels camins i pobles que cent anys abans recorregueren a la vegada que reflecteix la immensa tasca, amb l'esforç conseqüent, d'elaborar el Diccionari i l'esperit amb què Alcover va impregnar aquesta feina. Cal recordar que la tasca iniciada per Alcover fou acabada per Moll seixanta anys després.

El documental conta en la direcció amb Francesc Mulet i com a protagonistes té a Manel Barceló en el paper del mossèn i a David Martínez Moll, en el paper de qui fou el seu avi, Francesc de Borja Moll. Val a dir que a l'hora de treballar el guió argumental i reproduir els viatges, qualificats per Alcover com «eixides filològiques», es va partir de la seva exquisida narració als Dietaris de viatge del mossèn i de la biografia Els meus primers trenta anys de Moll.

D'aquesta manera, les converses que a la cinta mantenen Alcover i Moll, són ressenyes extretes d'aquests volums. Segons avançà el director general de Política Lingüística, Joan Melià, un cop estrenat a TV3 el documental s'emetrà per les escoles. Com es recordarà, l'any que ve se celebra l'any Moll, i aquesta cinta serà una de les eines amb què s'homenatjarà la feina de l'insigne linguïsta i filòleg nascut a Menorca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris