nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

Els hereus de Bartomeu March venen per 14 milions d'euros un oli de Goya

Govern, Consell i Estat han rebutjat comprar l'obra, patrimoni històric

JOANA NICOLAU.Palma.
Els hereus de l'humanista, mecenes i gran bibliòfil Bartomeu March vendran a una important casa de compravenda d'obres d'art de Madrid el quadre de Francisco de Goya La maja y la Celestina. La venda es realitza després que Consell de Mallorca, Govern i Estat renunciïn als seus drets de tanteig i retracte perquè l'obra està catalogada com a patrimoni històric.

Manuel i Leonor March Cencillo i Javier i Ana Chico de Guzmán són actualment els propietaris d'aquest oli damunt tela pintat per l'artista entre els anys 1805 i 1812, que té un preu de venda de 14.481.122 euros, uns 2.500 milions de pessetes.

L'obra reflecteix les grans antinòmies de la vida. Goya no hi representa la Celestina com els altres artistes coetanis, sinó com un dramàtic contrast entre vellesa i joventut, com una vertadera oposició que l'obliga a donar un tractament de llum diferent a cada figura: opulència de forma i de llum, qualitats diverses de textura a la jove, tintes obscures i ritmes contrets a la vella. Com a curiositat de la peça, val a dir que la model jove era la mateixa de l'Alegoría del dos de mayo.

La venda d'aquesta obra coincideix amb les negociacions, a punt de tancar, dels hereus amb la Conselleria d'Hisenda pel pagament dels drets de successió del mecenes, per la qual l'Executiu autonòmic ingressarà al voltant de dotze milions d'euros, aproximadament uns 2.000 milions de pessetes. Seguint els mateixos criteris que amb els hereus de Miró, part de l'impost hereditari es liquidarà amb obres patrimonials del fons privat del col·leccionista. De moment encara no se sap quin serà el percentatge total.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris