algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

L'OCB guardonà el saber fer país de set personalitats i institucions

Sampol fou crític amb les «hostilitats» de Madrid envers la llengua

El lliurament dels premis 31 de Desembre fou un dels moments més assenyalats. Els guardonats foren presentats com a personalitats o institucions que han treballat per la nostra terra fent cultura i contribuint a la difusió de la llengua. I és que la reivincació de fer país, de continuar l'aventura de Moll, va ser l'eix d'una vetlada en la qual s'encoratjà el públic a persistir en la lluita. Tant Antoni Mir com Pere Sampol així ho feren. El vicepresident va elogiar el «grup de patriotes» que crearen l'Obra, «una escola de democràcia que despertà les consciències» i va ser crític amb la «hostilitat» de Madrid envers les llengües de l'Estat. Així mateix, reclamà per a les Balears un major consens social perquè el català sigui la llengua tant d'«un pagès com d'un immigrant o un professor d'universitat».

«GRAMÀTICA DEL CATALÀ CONTEMPORANI». La Fundació Jaume I va lliurar el XXI Premi Manuel Sanchis Guarner a la unitat de la llengua catalana a aquesta obra dirigida per Joan Solà, Rosa-Maria Lloret, Joan Mascaró i Manuel Pérez Saldanya. Se'n destacà la gran utilitat.

ANTONI PARERA FONS. Agraint el guardó a l'OCB, a la qual es referí com una institució necessària «per a la bona salut del nostre poble», el compositor i músic fou guardonat amb el premi Josep Maria Llompart. Així se li reconegué la seva aportació musicològica amb la introducció de la variant mallorquina en la cançó.

AGUSTÍ VILLARONGA. El cineasta fou premiat amb el Miquel del Sants Oliver. Una distinció amb la qual es volgué reconèixer la seva contribució a la nostra cultura i llengua a través de produccions com ara El Mar, basada en la novel·la de Blai Bonet. El realitzador dedicà el premi a la seva família.

GRUP EXCURSIONISTA DE MALLORCA. L'actual president del GEM, Joan Carles Palos, recollí el premi Francesc de Borja Moll. El jurat va fer una menció especial de Benigne Palos, soci fundador de l'entitat, distingida per la difusió que realitza dels valors de protecció i de respecte al medi ambient.

L'OCB DE FORMENTERA. També es va fer menció dels activistes de Formentera. El guardó es lliurà a Santiago Colomar.

CANONGE DE SANTA CIRGA. Mateu Llodrà recollí l'Emili Darder per la contribució de l'associació a la cultura popular.

DIARI «AVUI». El Gabriel Alomar, per al diari Avui i els seu 25 anys de feina. El guardó el recollí el seu director, Vicens Sanchís.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris