algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 12°
21°

El món de la cultura celebra deu anys de realitat del «somni» de Joan Miró

Personatges vinculats al pintor i al seu projecte celebraren l'aniversari de la Fundació

82508

Barceló, Feliu, Tous i Yarza, els presidents que ha tingut la Fundació.Fotos: T.MONTSERRAT

«Ja fa deu anys que Palma pot gaudir d'aquest edifici de la Fundació Miró pensat i dissenyat pel gran arquitecte Rafael Moneo que, de manera quasi artesanal, donà forma a la seu de la Fundació Miró a Mallorca». El dia ennigulat no restà brillantor als actes commemoratius del desè aniversari de l'edifici que, com afirmà el batle de Palma, Joan Fageda, «ha esdevingut un centre viu, creatiu i obert tal com ho volia Joan Miró». Com ara fa deu anys, l'encontre que inaugurà amb el seu parlament Fageda tornà a deixar algunes imatges per a la història, com la que reuní els quatre presidents que ha tingut la Fundació en aquesta dècada "Sebastià Barceló, José Yarza, Pep Carles Tous i Carme Feliu" i, de la mateixa manera, aconseguí reunir nombrosos personatges estretament vinculats al pintor Joan Miró i al seu projecte. Membres del patronat i la comissió, com també artistes locals i personatges de la cultura i la societat de Mallorca que recordaren el pintor.

«Sense dubte la Fundació manté viu l'esperit de Miró». Damià Caus, litògraf, amic i un dels col·laboradors de l'artista català es desplaçà des de Barcelona per assistir a l'aniversari del centre que va somiar «una persona molt senzilla, humana i treballadora, que sempre duc al cor», recordà amb emoció. També des de la Ciutat Comtal, l'artista Joan Barbarà va voler ser present a l'acte per la seva vinculació «total i absulata amb el Miró» de la qual ha volgut deixar testimoni al gravat que ha realitzat amb motiu de l'aniversari.

Per la seva banda, el món de la política, tot i l'absència de representants del Govern balear i del Consell de Mallorca, va comptar amb una nombrosa representació municipal. A més dels portaveus de l'equip de Govern municipal, Jordi Llabrés, Pedro Àlvarez, Maite Giménez i Jaume Gil, entre d'altres, Francisco Mellado i Rosa Marqués (PSOE), i Gabriel Barceló (PSM) assistiren salvant les diferències polítiques «perquè creim que hem de donar suport a la gran tasca que va fer Joan Miró», afirmà Mellado.

Quant al món de l'art i la cultura, el sector tingué alguns dels seus noms més reputats: els artistes Horacio Sapere, Ellis Jakobson, Martí Català, Miquela Vidal, Pep Llambías, Luis Maraver, Amador Magraner; els galeristes Maria de Lluch Fluxà, Gero Martínez i Joan Oliver Maneu; Gudi Moragues i Joan Carles Gomis, que volien veure de primera mà l'exposició amb les obres duites de Madrid.

Al discurs del batle de Palma, que serví com a preàmbul a la inauguració de l'exposició Miró i Mallorca i Empremtes d'Àlvar Balasubramaniam, Fageda va fer una balanç positiu dels deu anys de vida pública del centre, destacant com la Fundació ha assolit el reconeixement «arreu del món». En aquest punt, el batle assenyalà subtilment la importància que la Fundació sigui coneguda per la seva activitat, «i no per motius aliens i per esdeveniments externs que estan al marge de la seva realitat artística i cultural».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris