algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

L'edifici taller que Barceló projecta a Ferrutx s'excavaria dins la muntanya

58518

El misser Gabriel Feliu.

L'edifici que Miquel Barceló vol construir a Farrutx està format per dues plantes soterrades a les mateixes cases de la posessió de sa Devesa. L'avantprojecte arquitectònic contempla que les estances rebin la llum natural a través de finestres que des de l'exterior es veurien com ficades dins de la mateixa roca del pendent de la muntanya. També s'apreciaria un marge de vint-i-cinc metres de llargària.

Com ja publicà ahir Diari de Balears, el principal escull és que la propietat de Barceló, de fins a tres milions de metres quadrats, és una Àrea Natural d'Especial Interès (Anei) que, a més, es troba dins del Parc Natural de Llevant. Ahir, el representant legal de l'artista, Gabriel Feliu, reconegué l'existència de negociacions amb diverses institucions de les Balears per dur endavant el projecte, sense obviar que encara «s'està estudiant la fórmula urbanística o compensacions que el puguin fer viable».

De moment, tots els contactes mantinguts amb les administracions "Ajuntament, Consell i Govern", «han estat positius i les institucions han vist amb bon ulls la iniciativa». Així i tot, la darrera paraula a l'expedient la tindrà la Conselleria de Medi Ambient. Segons informà el misser, està previst que en breu el director general de Biodiversitat, Manuel Gómez, se desplaci a Farrutx per veure in situ les possibilitats reals del projecte.

Si finalment es dóna el vistiplau, en principi s'haurà de consensuar entre el Pacte una modificacio puntual de la normativa del parc natural i després, el Consell, posiblement hauria de donar el vistiplau a una declaració d'interès general. Els principals entrebancs estan en la profunditat de les plantes soterrades i en les seves grans dimensions.

L'avantprojecte existent, al qual tingué accés aquest diari, l'ha realitzat l'arquitecte català Fernando Marzà. Quant a ell el misser manifestà que «és molt modern i avantguardista, sembla com un búnquer... i des de l'exterior, l'impacte seria gairebé inexistent. S'ha tingut especial cura que sigui respectuós al màxim amb la natura i, en tot cas, és susceptible de qualsevol tipus de variacions».

La propietat de Barceló és confrontant amb la zona de parc natural i, segons apuntà Gabriel Feliu, «hi ha la possibilitat que fora del parc s'aixequi una nova construcció d'una planta o dues. Però pensem que seria molt més impactant des de l'exterior i no ens satisfà tant la idea». La construcció d'aquesta nova infraestructura obeeix a «la voluntat de Barceló d'establir-se definitivament a Mallorca, a casa seva d'Artà, i crear des de l'illa. A hores d'ara a sa Devesa disposa d'un estudi de pintor que li és del tot insuficient.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris