algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

La UIB inventa un robot per a la investigació i l'exploració submarina

L'aparell, que s'està perfeccionant, ja s'ha provat amb èxit

JOANA NICOLAU.Palma.
Un equip de la Universitat de les Illes Balears treballa en la creació d'un robot experimental dirigit al camp de la docència i de la investigació oceanogràfica. El professor Gabriel Oliver és l'investigador en cap de l'equip balear i explicà que «de moment ja s'ha creat un prototip teledirigit, que s'ha provat en una piscina amb èxit, però és necessari perfeccionar-lo sobretot per aconseguir una major i més fàcil capacitat de maniobra».

L'aparell, segons afirmà Oliver, serviria per inspeccionar el fons marí, per a campanyes d'arqueologia submarina; per elaborar mapes que ajudin a localitzar restes de naufragis; per vigilar infraestructures submergides, canonades de gasoductes...

La feina d'investigació es va iniciar fa tres anys. A hores d'ara, Oliver manifesta que «es vol perfeccionar amb l'objectiu d'oferir un producte més finalista, perquè si cap empresa hi te interès el pugui fabricar i comercialitzar. La nostra intenció és que, almanco, se'n patentin determinades parts».

«Aquest darrer estiu el robot es va provar en una piscina de tres metres de profunditat, sense ones ni corrents; quan estigui acabat, la UIB vol que s'hi pugui maniobar amb gran facilitat sense problemes de direcció a 50 o a 60 metres de profunditat com a mínim», afegí Oliver. Aquesta és la primera experiència de robòtica submarina que realitza la Universitat de les Illes des del departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica.

Per aconseguir que el vehicle tengui capacitat de moviments i versatilitat, l'equip, integrat per set persones, ha hagut de resoldre un nombre important de problemes principalment de tipus mecànic, encara que també n'hi ha hagut de caire electrònic, informàtic, estructural i de control. «La majoria de solucions que hi ha al mercat són grans robots de centenars de quilos mals de manejar i molt cars. Amb aquest volem aconseguir crear un model de baix cost i de maneig fàcil perquè petites empreses, o fins i tots ciutadans, el puguin tenir», va explicar el professor Gabriel Oliver.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris