bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

Furten del Museu d'Amsterdam dues teles de Vincent Van Gogh

Les obres, de la primera època de l'artista, tenen preus milionaris

Dos quadres del pintor holandès Vincent Van Gogh foren robats ahir al matí del Museu Van Gogh d'Amsterdam. Es tracta de L'església reformada de Nuenen i Vista de la platja d'Scheveningen amb temps de tempesta. De moment només se sap que els lladres accediren al centre pel sòtil, tot i que la Policia continua les seves investigacions. Aquest centre conté la major col·lecció del món d'obres de l'artista, amb més de dos-cents quadres i cinc-cents dibuixos.

Els quadres robats pertanyen a la primera època del pintor, l'anomenada holandesa, prèvia als seus cèlebres llenços de la Provença i de la regió d'Auvers-sur-Oise. L'església reformada de Neunen està datada entre gener i febrer de 1884 i la tardor de 1885. La segona, Vista de la platja d'Scheveningen amb temps de tempesta, està datada entre els dies 21 i 22 d'agost de 1882.

Ahir la Policia encara investigava en el museu, que no obrí les portes, segons estava previst. El director del museu, John Leighton, afirmà que els dos quadres robats estan valorats en «alguns milions d'euros» després d'una comparació amb altres obres de la mateixa època. «Aquests quadres no tenen un valor de mercat definit, però els treballs del mateix període estan valorades en alguns milions d'euros», precisà Leighton, qui afegí que les obres robades no estaven assegurades.

El director del museu no féu declaracions sobre el dispositiu de seguretat en funcionament durant la nit. «El sistema d'alarma, el personal i la Policia han reaccionat molt ràpidament», afirmà, i indicà que el centre reobrirà avui les portes.

Vincent Van Gogh, nascut a Holanda el 1853, s'ha convertit en un dels pintors més cèlebres del món, en especial gràcies a les teles que pintà durant la seva estada al sud de França, sobretot a la ciutat d'Arles. Entre aquests destaquen principalment Els gira-sols, Paisatge d'Arles i El sembrador. Aquest és el segon robatori important que pateix Holanda en menys d'una setmana. Fa cinc dies es robà un conjunt de diamants i diverses joies estimades en diversos milions d'euros del Museu de la Haia.

Aquestes peces, pertanyents a Portugal, es mostraven dintre d'una exposició sobre el diamant que es presentava amb el títoDe la pedra en brut a la joia i entre les obres hi havia una diadema de la família reial holandesa molt coneguda pel públic i els especialistes.

El Museu Van Gogh és un punt obligat per als turistes que visiten la capital holandesa. El passat mes de febrer, el museu presentà amb gran èxit una exposició sobre les tempestuoses relacions entre el pintor holandès i Paul Gauguin, especialment durant les nou setmanes que passaren a finals de 1888 a la Casa Groga d'Arles. El nucli d'aquesta exposició foren tres versions dels cèlebres Gira-sols. A Chicago, aquesta mostra va atreure 700.000 visitants i a Amsterdam el nombre de visites superà les 400.000.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris