nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
21°

Rosa Regàs: «Els llibres per a vells no han de ser especials sinó tenir la lletra gran»

L'escriptora fa una xerrada sobre la gent gran a La Caixa

La guanyadora del Premi Planeta de Novel·la 2001 per La canción de Dorotea, Rosa Regàs, ofereix avui a les 19 hores a la Fundació La Caixa de Palma una conferència sobre la vellesa titulada El dia de demà ja és avui, organitzada per la Conselleria de Benestar Social del Govern balear. L'escriptora catalana exposà a Diari de Balears la seva opinió sobre la senectut i la relació amb la cultura i, molt especialment, els llibres.

"Per què li heu donat aquest títol, a la conferència? 
"Perquè les persones no ens adonem que el temps passa i que no existeix el demà. Sense ser-ne conscients ens fem vells. A mi m'agrada usar la paraula vells, no pas ancians o tercera edat. Què és la tercera edat? Res. Passem de joves a vells, accentuem els defectes i perdem una mica les coses bones.

"Què és el pitjor de ser vell? 
"Mantenir un constant estat de renúncia. Jo odio les persones que diuen «és que en els meus temps...» Els meus temps són molt diferents. Quan s'és vell no es poden evitar algunes malalties, però sí les queixes. No s'ha de viure pendent dels teus mals, perquè cada vegada et semblaran més grans. La clau per afrontar la vellesa és continuar estant al dia, fent servir els ordinadors, escoltant la música d'ara i abans... I viure prenent conciència que no hem de ser uns pesats.

"Es pot compaginar amb la solitud? 
"La soledat és un aprenentatge que es comença de jove i pot ser fantàstica si s'omple. Ara bé, no té res a veure amb sentir-se abandonat. Si es tenen les principals necessitats cobertes, no ha de ser un problema.

"Amb aquesta xerrada, voleu reivindicar alguna cosa? 
"Vull exposar la meva opinió sobre una situació escandalosa com és que les vídues no cobrin la pensió completa i visquin en la misèria i mendicitat més absoluta, que no és el meu cas. I d'això en faig responsable l'Estat. També m'agradaria fer reflexionar la gent. Però no cerco convèncer ningú, perquè només s'aprèn quan allò que tenim dins nostre ho contrastem amb les coses dels altres i ens creem un criteri. Aquest és l'únic que ens evita caure en l'esclavitud d'un govern, l'esclavitud d'una religió...

"Hi ha literatura per a la gent gran? 
"No hi ha llibres per a gent gran, ni per a nins, ni per a micos. En el cas dels llibres per a vells, no cal que siguin especials, sinó que tinguin una lletra més gran. La vellesa és una molt bona edat per endinsar-se en el món de la literatura i trobar-hi plaer. En alguns dels meus viatges per l'Estat he estat a moltes biblioteques i ningú no s'imagina la quantitat que n'hi ha que dediquen unes hores a la setmana a ensenyar a passar-s'ho bé llegint.

"Què és per vós la literatura? 
"Un món de fantasia, que desperta records, emocions i ajuda a mantenir la ment desperta.

"Pensau sovint en la mort? 
"Intento no al·ludir-la, però em costa imaginar-me la meva. Espero no patir, perquè el dolor i la pèrdua de la consciència són les meves dues grans pors.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris