algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
13°

Els aparcaments del centre de Palma, supeditats a unes excavacions

La ponència tècnica obliga a excavar tota la zona abans de començar a construir

41226

La plaça de la porta de Santa Catalina és una de les zones afectades.

La ponència tècnica de la Comissió de Patrimoni del Consell acordà ahir obligar Cort a realitzar excavacions completes a les quatre zones del centre que es veuran afectades per la construcció d'aparcaments subterranis. La proposta, que va ser aprovada per unanimitat, suposarà, segons fonts de la ponència tècnica, un retard en l'inici de les obres que pot anar de dos mesos a dos anys. A més, també hi haurà un cost afegit al projecte inicial, que sols incloïa les preceptives prospeccions arqueològiques.

La necessitat de fer excavacions obeeix a la importància patrimonial de les potencials restes medievals susceptives de localitzar-se al subsòl de les zones afectades. Aquestes són passeig Mallorca-Rubén Darío, carrer Constitució, plaça porta de Santa Catalina i la plaça del Tub-via Roma. En anteriors projectes, com ara el del Museu Diocesà, la Comissió de Patrimoni també obligà a fer excavacions. Una feina complementària del de les prospeccions arqueològiques i que requereix un llarg termini d'execució per la mateixa tipologia dels treballs.

Una vegada s'hagin realitzat les excavacions, que afectaran tota la superfície que hagin d'ocupar els aparcaments subterranis, la ponència tècnica es decidirà en favor o en contra de l'aprovació del projecte, depenent de les troballes aconseguides. Després, la Comissió de Patrimoni decidirà. Ahir, els representants del GOB i d'Arca a la ponència ja mostraren el seu rebuig al projecte global dels estacionaments.

L'Ajuntament havia presentat a Patrimoni la sol·licitud d'aprovació de l'estudi previ dels aparcaments, que incloïa els resultats de diverses prospeccions geològiques que no havien tingut èxit. Al subsòl de les zones on estan projectats els aparcaments es localitzen restes de les murades àrabs del segles X i XI i renaixentista del segles XVI i XVII. Al voltant d'aquestes construccions també es poden trobar restes d'altres assentaments precedents, despulles de cases, estris...

En total, el projecte d'aparcaments al centre suposava la creació de 1.914 places noves d'estacionament. Des del primer moment, nombroses institucions vinculades amb la preservació del patrimoni ja mostraren el seu desacord amb la iniciativa, i alertaren del perill del projecte. Conjuntament amb elles, mombrosos ciutadans residents a les zones on estan prevists els aparcaments subterranis també mostraren el seu rebuig a la iniciativa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris