algo de nubes
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
10°

Els Octubre o el triomf de les dones i del sentiment nacional

Les dones foren les grans protagonistes dels trentens Premis Octubre en una vetlada a la qual l'esperit de resistència dels Països Catalans quedà palès arreu de la sala de l'Alameda Palace que acollia l'entrega dels guardons. Com estava previst, Isabel Clara Simó hi triomfà. L'alcoiana se'n portà el premi Andròmina de narrativa per L'home que ensumava dones, una novel·la de sexe explícit a través de la qual l'autora mostra el seu talant més feminista. Des del primer moment l'auditori es reté als peus de la valenciana qui no dubtà a fer una enfervorida crida en favor d'una societat global de «ciutadans de primera». La valenciana acabà el parlament esmentant la paraula clau del vespre: «independència».

El premi d'assaig Joan Fuster fou per a la filòsofa valenciana Julia Blasco i «Joan Fuster: converses filosòfiques» i el premi Vicent Andrés Estellés de poesia recaigué en la barcelonina Tonia Passola per «La sensualitat del silenci». Fins a 110 originals entre les tres categories participaven en la cursa per als guardons. La seva trentena edició es presumia especial i els participants s'afanyaren en la qualitat per aconseguir-ne algun, en alguns casos com el d'Arianne Paul, el que fos. L'autora prengué part a les tres modalitats.

La gran sorpresa fou el futur nomenament del teòleg i historiador Miquel Batllori com a doctor honoris causa per diverses universitats. Un fet que l'il·lustre nonnagenari agraí fent palesa la seva sabiduria. Pel que fa a la pinzellada emotiva, aquesta arribà de mans d'un dels fills del finat Ramon Barnils en recordar la figura del seu pare. En el marc dels Octubre s'entregà per primer cop aquest guardó al periodista d'investigació Antoni Baptista pel reportatge de La vanguardia, Lladres o policies centrat en el moviment antiglobalització.

Els premis d'El Temps, gran amfitrió de la vetlada amb el seu editor Eliseu Climent, al capdavant, foren pel ministre francès de Cultura, Jack Lang, i per al Misteri d'Elx. Aquest guardó fou entregat per Damià Pons, principal autoritat assistent. De les Illes també hi foren presents la consellera Aina Salom, el director general, Pere Muñoz, el vicerector Carles Manera i el president de l'OCB, Antoni Mir.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris