muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

Mor als 89 anys a Madrid el pintor surrealista gallec Eugenio Granell

L'artista es dedicava també a la literatura, la música i la docència

El polifacètic artista Eugenio Granell morí ahir a Madrid, als 89 anys, a causa d'una embòlia pulmonar, segons informaren fonts de la família del pintor. Pintor, violinista, novel·lista, poeta i professor universitari, Eugenio Granell nasqué a La Corunya el 28 de novembre de 1912 i és considerat com un dels més importants representants espanyols del surrealisme, relacionat amb importants figures literàries i artístiques com André Breton, Marcel Duchamps i Juan Ramón Jiménez, entre altres.

Nascut a la Corunya, passà la seva joventut a Santiago i després de la Guerra Civil inicià un llarg exili de 46 anys que el portà a França i a diferents països d'Amèrica. A Santo Domingo conegué el creador del surrealisme, André Breton, amb el qual inicià una amistat i col·laboració. Breton inclou Granell a la segona generació surrealista, juntament amb Matta, Gorky i Giacometti.

Considerat un dels principals i més destacats representants d'aquesta segona etapa, inaugurà el 1943 una exposició individual a la Galeria Nacional de Bellas Artes de Santo Domingo, primera en la qual predominen les obres d'inspiració surrealista.

L'artista, que s'instal·là definitivament a Madrid el 1985, afirmava que la Fundació Eugenio Granell, amb obres d'ell, Duchamp, Breton, Ernst o Picabia, «és el meu millor testament». Ubicada a aquest és l'únic centre en el món dedicat al surrealisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris