lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Els sons de la tradició de l'Alguer protagonitzen el nou disc de Càlic

El grup sard enceta una col·lecció amb «La cançó catalana a Sardenya»

El grup de música sarda i catalana Càlic és a punt de llançar al mercat un nou treball, totalment centrat en la tradició musical de l'Alguer. El disc, el primer de la nova col·lecció L'Alguer des de la conquesta als mandolins napolitans, es presentarà a partir del mes de febrer sota el títol La cançó catalana a Sardenya. El projecte coindeix amb la celebració, enguany, dels vint anys d'aquest grup integrat per set músics. Des de cançons religioses, de guerra, de feina, de taverna, d'amor o de festa, totes aconseguides després de diversos anys d'investigació en la tradició oral, articularan el disc acústic. Tretze temes són els que s'hi recolliran. Entre aquests destacaran títols com ara Mariner, cançó sarda en la qual es mescla la cançó mallorquina dedicada a Blancaflor, i Ses transformacions. El tema es presenta amb sons diferents respecte dels temes originals.

Tonades com la Ballada de sant Antoni, Son son o Lo matrimoni també fan part del treball, igual que el Cant de la Sibil·la a l'estil alguerès; o la cançó catalana Què teniu vos? En la producció del disc, les melodies populars es fonen amb els nous llenguatges de la música sarda i mediterrània. Sons de cordes, instruments de vent, veus i percussions sardes són emprats com a ingredients naturals per aconseguir una mescla fina de gusts i textures musicals lligades profundament amb les terres de Sardenya. La tasca d'investigació i recerca d'aquesta formació, encapçalada per Claudio Gabriel Sanna, ha permès entre altres exemples la possibilitat de recuperar per a la música algueresa instruments tradicionals com ara la ximbomba o la serraggia "aquest darrer és una espècie de baix popular.

A més de la ximbomba o la serraggia, en els seus treballs anteriors "fins ara tenen enregistrats tres compactes" hi ha instruments tradicionals com el buzuki, la viola de roda... La col·lecció que enceta aquest disc acústic suposarà un excel·lent document a través del qual es podrà traçar l'evolució cultural de la petita comunitat lingüística algueresa. Els darrers anys Càlic ha visitat en reiterades ocasions Mallorca per prendre part en diferents certàmens, com ara el de les Cançons de la Mediterrània l'any 1997, o el Festival de la Corona d'Aragó, celebrat l'any passat a Vilafranca. La setmana passada varen actuar amb èxit a la Fira de Teatre de Manacor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris