algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Kofi Annan, Premi Nobel de la Pau 2001

L'actual secretari general de les Nacions Unides comparteix el guardó amb l'organització

41362

Kofi Annan, en un discurs del mes de juny.

L'ONU i el seu secretari general, el ghanès Kofi Annan, foren guardonats ahir amb el premi Nobel de la pau 2001 per «la seva feina en favor d'un món més ben organitzat i més pacífic», anuncià el Comitè Nobel. El president del Comitè, Gunnar Berge, declarà que el premi és «a parts iguals per a les Nacions Unides i per al seu secretari general, Kofi Annan (...), amb el desig de proclamar que l'única via negociable per la pau i la cooperació global ha d'anar de la mà de l'ONU». Mentre que Berge destacava que «les Nacions Unides han aconseguit molts èxits durant la seva història i han patit molts de revessos», Annan expressava la seva alegria pel premi: «Aquest és un sentiment meravellós i un gran alleujament per a l'organització, per la tasca que hem duit a terme fins ara». Afegí que «és un important suport, però també hem de ser humils, perquè significa que ens queda molt per fer».

L'ONU acollí la notícia a Ginebra com un acte esperançador, «molt simbòlic» i «molt fort». Marie Heuzé, directora del servei de premsa de l'ONU a la ciutat suïssa, declarà que «aquest premi és també en honor de tots aquells que han mort defensant els objectius i els valors de les Nacions Unides». Recordà que «el premi també és simbòlic, perquè enguany es compleixen 100 anys del Nobel». Sobre l'organització, el Comitè noruec explicà que «el final de la guerra freda ha permès finalment a l'ONU realitzar més plenament el paper que originalment havia de desenvolupar en el panorama internacional». També va remarcar l'esforç actual que està fent l'organització «per la pau i la seguretat al món, a més de contribuir a la mobilització internacional per afrontar els desafiaments econòmics o socials».

El Comitè també tingué paraules per a Kofi Annan i la seva dedicació a l'ONU. Gunnar Berge manifestà que Annan, com a secretari general, «ha tingut una importància primordial per donar un nova vida a l'organització», que té la seva seu a Nova York. Destacà que amb ell l'ONU ha reforçat les seves obligacions respecte de les polítiques de defensa dels drets humans, i que a més «ha cridat l'atenció sobre noves metes com la lluita contra la sida i el terrorisme internacional». Valorà també que «en una organització que no pot ser més d'allò que els seus membres permetin, ha deixat clar que la sobirania no pot ser una pantalla perquè els estats amaguin les violacions que cometen». L'actual edició del Nobel és especialment significativa perquè es compleixen 100 anys des que el científic i magnat suec Alfred Nobel creàs aquests premis i pel moment internacional que es viu des dels atemptats contra els EUA l'11 de setembre.

Per marcar la data en la cerimònia de lliurament del Nobel, el proper 10 de desembre, hi assistiran 32 antics premiats, entre ells el darrer president de l'URSS, Mikhail Gorbatxov, i l'exsecretari nord-americà d'Estat Henry Kissinger. Annan es posà al capdavant de les Nacions Unides l'1 de gener de 1997. Aleshores emprengué una dura reforma administrativa i encapçalà missions polítiques, com la que el 1998 el dugué a l'Iraq per impedir els bombardeigs dels Estats Units. Ell mateix reconegué que l'ONU ha tingut errades greus en conflictes com el de Bòsnia, i sobre els atemptats digué que «és també una gran responsabilitat que ens fa més forts per continuar cercant la pau».

Candidats
George W. Bush hauria pogut ser candidat a aquest premi si la proposta dels professors noruecs que donen suport al president dels Estats Units hagués arribat a temps i no fora de termini. Enguany, s'havien proposat 126 candidats per al guardó, entre els quals 28 organitzacions com la Creu Roja, que ja hi havia estat el 1901, 1917 i 1944; el grup religiós xinès Falun Gong; la Federació Internacional de Futbol (FIFA); i el Tribunal Europeu dels Drets Humans.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris