algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

Mobilització contra els pàrquings del centre pel risc d'atemptat patrimonial

Diferents col·lectius creen el Grup Revolta Ciutadana en protesta contra els projectes

41380

La plaça de la Porta de Santa Catalina és una de les que més perill arqueòlogic té.

Quan encara no ha passat un any de l'Arruixada, diferents col·lectius de Palma tornen a unir-se per manifestar el seu rebuig a un altre aspecte de la política de Cort. En aquest cas es tracta de la preservació del patrimoni històricoartístic de la ciutat. Pel que ha pogut saber Diari de Balears, aquests dies agafa cos una plataforma que sota la denominació de Grup Revolta Ciutadana, impulsa diverses manifestacions contra la futura construcció de quatre aparcaments a la zona del centre històric. Aquesta plataforma sorgeix del Fòrum de Patrimoni, constituït fa devers mig any, i que uneix una vintena d'entitats sensibilitzades amb el llegat de temps passats.

A hores d'ara, la plataforma està integrada, a més d'Arca, per la Federació de Veïnats, el grup ecologista GOB, la Societat Arqueològica Lul·liana, els Amics dels Molins, l'associació d'Artistes Visuals, l'Associació Independent de Galeristes i molts altres col·lectius integrants del referit Fòrum. Dels cinc projectes de nous aparcaments soterranis, presentats per l'Ajuntament a finals del mes passat, quatre afecten carrers ubicats a zones perifèriques del centre hsitòric de Palma. Aquests són carrer Constitució, passeig Mallorca, Via Roma i la Porta de Santa Catalina. Tots formen part de l'anomenada Palma medieval i el seu subsòl es pressuposa que conté nombroses restes tant d'habitatges com principalment de les murades romanes.

Aquestes restes són considerades de gran importància patrimonial i poden patir greus danys amb l'execució de les obres. La dificultat a l'hora de garantir que amb la realització de les excavacions es preservin les restes arqueològiques és la principal preocupació de la plataforma, ja que s'haurà de fer ús de maquinària pesada. Així mateix, la plataforma pensa que la construcció dels aparcaments suposaria un notable increment del trànsit rodat, susceptible de crear importants embossos. A causa de les característiques d'algunes de les zones on estan projectats, ja de per si prou saturades, els nous estacionaments en lloc de contribuir a la millora de la zona la plataforma pensa que podrien aportar-hi nous problemes.

Aquests dies s'està treballant en l'articulació de la campanya que inclourà des de l'edició de fullets informatius a l'organització de conferències per sensibilitzar els veïnats, possibles mobilitzacions, alguna festa reivindicativa... Per suposat, també és previst que es presentin al·legacions als projectes. La filosofia dels integrants del Grup Revolta Ciutadana, sense estar lligats, beuen d'idees gairebé semblants a les de la revolta protagonitzada el passat Nadal per diferents col·lectius culturals, l'Arruixada. En aquest sentit, el principal nexe d'unió es troba en la necessitat d'encetar una reflexió sobre Palma i el seu futur des de la perspectiva cultural i de preservació patrimonial.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris