muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín:
13°

La síntesi molecular i l'estudi de mercats, Nobel de Química i Economia

En cada un dels apartats hi ha tres guardonats

La Reial Acadèmia de les Ciències d'Estocolm concedí ahir els premis Nobel de Química i Economia als nord-americans William S. Knowles, K. Barry Sharples i al japonès Ryoji Noyori per obrir un nou camp en la síntesi de molècules, i als nord-americans George A. Akerlofg, A. Michael Spence i Joseph E. Stiglitz pels seus estudis sobre el mercat i la informació. Segons es diu a la capital sueca, els premiats en química «han obert un camp de la investigació completament nou en el qual és possible sitetitzar molècules i matèria amb noves propietats». Knowles, professor emèrit de la Universitat de Missouri; Sharpless, investigador de l'Institut d'Investigació Scripps de La Jolla (Califòrnia), y Noyori, que treballa a la Universitat Nagoya, compartiran els 950.000 dòlars (prop de 150 milions de pessetes) del premi.

L'Acadèmia decidí que el 50 per cent del premi serà per a Knowles i Noyori «pel seu treball per catalitzar molècules quirals mitjançant hidrogenació (procés pel qual s'afegeix hidrogen a compostos orgànics no saturats)». L'altra meitat del premi serà per a Sharpless «per la seva tasca en catalitzar molècules quirals mitjançant oxidació (reacció que consisteix en la transferència d'electrons entre àtoms, ions o molècules)». La investigació dels tres científics es basa en la propietat de les molècules que es presenten en dues formes, com a imatges que es reflecteixen i que són conegudes com a molècules quirals.

A la natura, una d'aquestes formes és generalment la dominant, de manera que a les nostres cèl·lules una de les imatges reflectides de la molècula s'adapta «com un guant», en contrast amb l'altra, que pot resultar fins i tot perjudicial. Els productes farmacèutics es composen habitualment d'aquestes molècules quirals i la diferència entre les dues formes pot ser una qüestió de vida o mort, com fou el cas de la talidòmia, un fàrmac que causà malformacions en els fetus els anys 60. Les investigacions d'aquests científics, recordà l'Acadèmia, «ja són utilitzades avui dia en nombroses síntesis de productes farmacèutics com ara antobiòtics, tractaments antiinflamatoris i medicaments per al cor».

Pel que fa al Nobel d'Economia, per a Akerlof, Spence i Stiglitz, el premi fou concedit en reconeixement a les «anàlisis dels mercats amb informació asimètrica», és a dir, aquells en què uns agents disposen de més dades que d'altres per predir la seva evolució. L'Acadèmia destacà que el treball dels guardonats constitueix el nucli dur de la teoria moderna de l'economia i la informació, fins al punt que els actuals models d'anàlisi econòmica són impensables sense el component de la informació asimètrica. Aquesta teoria ha constituït un camp vital d'investigació durant més de dues dècades i els seus fonaments foren assentats els anys 70 pels economistes guardonats ahir.

Stiglitz, professor de la Universitat de Columbia, Akerlof professor de la Universitat de Califòrnia, i Spence de la d'Stanford, compartiran els 950.000 mil dòlars amb els quals també està dotat aquest guardó. El primer, cap del Banc Mundial, és considerat per l'Acadèmia com «un dels fundadors de l'economia del desenvolupament modern». Les investigacions d'Akerlof han estat pioneres per explicar com la informació desigual en les concessions de crèdits disparà les taxes d'interès al tercer món, mentre que Spence va descriure una important forma d'ajustament del mercat des d'accions individuals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris