muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

Joan Marsé, nou Premi Nacional de Narrativa per «Rabos de lagartija»

L'escriptor català ja havia guanyat enguany el Premi de la Crítica

L'escriptor Joan Marsé guanyà ahir el Premi Nacional de Narrativa, convocat pel Ministeri d'Educació i Cultura, per la seva novel·la Rabos de lagartija, una «història trista», ambientada en la postguerra i que es desenvolupa a Barcelona entre els anys 1945 i 1951. Una novel·la que també ha aportat a l'escriptor català el Premi Nacional de la Crítica enguany mateix, circumstància que es repetí en la passada edició del premi, en concedir a l'escriptor lleonès Luis Mateo Díaz, el mateix any, el Nacional de la Crítica i el de Narrativa per La ruina del cielo.

Dotat amb dos milions i mig de pessetes, aquest premi arriba per a Marsé després d'una llarga i valorada carrera literària, que s'inicià de manera autodidacta el 1960 amb la novel·la Encerrados con un solo juguete, que ja fou finalista el 1961 del Premi Biblioteca Breu, la qual anà seguida d'una llarga llista de títols, premis i reconeixements.

Veritats, mentides, somnis i desigs es mesclen en la novel·la premiada, «una obra intensament treballada durant anys, segons digué Marsé, i que conta una història de penúries materials, de guanyadors i derrotats, de joves que cerquen la veritat en una època fosca i hermètica. Rabos de lagartija gira al voltant la figura de David, un adolescent que manté una relació d'amor/odi amb el seu pare, un anarquista que la Policia cerca, i la seva mare, «La pelirroja», una dona embarassada que manté una relació ambigua amb el policia que cerca precisament el seu marit.

El jurat que ha atorgat aquest premi, que distingeix la millor novel·la publicada a Espanya al llarg de l'any 2000, estigué presidit pel director general del Libro, Fernando de Lanzas, i en feren part Luis González, subdirector general de Promoció del Llibre i la Lectura; Luis Mateo Díaz, guanyador de l'edició anterior, i Olga Gallego Domínguez. Un jurat que decidí que fossin finalistes del premi les obres La flecha del miedo, de Miguel Sánchez-Ostiz, i Gorde Nazazu lurpean, de Ramón Saizarbitoria. Marsé recollí el premi amb alegria i sorpresa i mostrà la seva satisfacció reconeixent que «a ningú no l'amarga un caramel».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris